U Banjaluci i Beogradu parastosi za stradale u hrvatskoj akciji “Oluja”

U Hramu Hrista Spasitelja Banjaluci služen je parastos za stradale u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” prije 27 godina.

Parastos je služilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, a prisustvovali su direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac, predstavnici banjalučkih gradskih vlasti i brojni građani.

– Hrvati danas slave, a mi opet tugujemo. Јer, desio se veliki egzodus krajiških Srba, ako ne i najveća izbjeglička kolona poslije Drugog svjetskog rata, od Knina, preko Banjaluke, do Beograda, Prištine i Subotice – rekao je Štrbac novinarima.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Rekao je da je u akciji “Oluja” i poslije nje, prema podacima “Veritasa” bila 1.881 srpska žrtva, te da je među stradalima najviše civila i starijih osoba.

Važno je što je u Srbiji podignuta prva optužnica za hrvatske zločine protiv srpskih civila na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti,  kaže Štrbac.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

– Nadam se da će uskoro početi suđenje – dodao je on.

Danas u Banjaluci biti promovisane “Veritasove” publikacije “Procesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj počinjenih tokom rata 1991-1995”, “Hronika devet” i Bilten “Dani tuge i sjećanja”, koje vjerno prikazuju činjenice o egzodusu krajiških Srba u smislu da se to nikada ne zaboravi i ostane za vječnost.

Beogradu je u crkvi Svetog Marka služen parastos žrtvama hrvatsko vojne-policijske akcije “Oluja”, koji organizuje Udruženje porodica nestalih i poginulih lica “Suza”.

foto: TANJUG / Strahinja Aćimović

foto: TANJUG

Parastosu, koji su služili vikarni episkop remezijanski Stefan i sveštenstvo Crkve Svetog Marka, prisustvovali su članovi porodica stradalih Srba i predstavnici izbjegličkih udruženja.

foto: TANJUG / Strahinja Aćimović

foto: TANJUG

Vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Prethodni članakPodijeli ljeto sa svima!
Naredni članakVLADA ODOBRILA 2.900.000 KM ZA NABAVKU UDŽBENIKA ZA OSNOVNOŠKOLCE