U akciji “Meta” uhapšene 24 osobe, pogledajte šta je sve zaplijenjeno

U nastavku operativne akcije “Meta” izvršeni su pretresi na 39 lokacija, a prilikom pretresa su 24 osobe uhapšene, dok se za četiri intenzivno traga, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK).

U saopšenju se navodi da su pretresi izvršeni 10. maja 2022. godine, u ranim jutarnjim časovima, istovremeno na svih 39 lokacija na području Zenice, Visokog, Mostara i Širokog Brijega.

“U toku vršenja pretresa policijski službenici su pronašli i privremeno oduzeli određenu količinu droge, novca, oružja i municije, te digitalnih vaga i opreme koja se koristi za pakovanje droge te će navedeni predmeti biti predmet vještačenja nakon čega će biti korišteni u dokaznom postupku”, pojasnili su u saopštenju. Pretresi su izvršeni u saradnji sa policijskim timovima Federalne uprave policije uz tehničku podršku službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Kako se dodaje policijski službenici Uprave policije MUP-a ZDK su u proteklom periodu preduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na hapšenje i procesuiranje osumnjičenih za posjedovanje i omogućavanje uživanja droge, neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet droga, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, krivotvorenje isprave, odavanje službene tajne, te krivičnog djela nabavljanja, držanja i nošenja oružja Zeničko-dobojskog kantona.

U okviru pomenute akcije dostavljeni su izvještaji Tužilaštvu protiv osumnjičenih da su u vremenskom periodu od juna 2020. godine do maja 2022. godine, na području ZDK i šire, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi nabavljale, prometovale i prodavale drogu.

Izvještaj je podnesen protiv K.E. (38), T.A. (35), S.M. (30) , S.I. (26), S.M. (30), L.M.(28), I.S. (43), A.B.(26), Š.I.(35), C.F. (34), S.E. (24) Z.E. (29), J.H. (40), K.M.(34) B.M. (32), S.Z. (27), svi iz Visokog, te Š.M. (35) i G.R. (36) iz Zenice.

K.B. (34) i S.E. (34) iz Visokog su kriminalistički obrađeni zbog sumnje da su posjedovali i omogućavali uživanje droge.

D.S. (43), S.A. (38) i Č.E.(21) iz Visokog su kriminalistički ispitani zbog sumnje da su počinili krivična djela proizvodnja i stavljanje u promet droga, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i krivotvorenje isprave.

Kako se dodaje u saopštnju B.D. (44) iz Mostara je osumnjičen da je počinio krivično djelo odavanje službene tajne.

Saopšteno je da se K.A. (35) iz Visokog, koji je osumnjičen da je počinio krivično djelo proizvodnja i stavljanje u promet droge nalazi u određenom istražnom pritvoru iz prethodnog perioda, te će isti biti naknadno ispitan.

Za S.A. (32) iz Visokog, S.N. (26) takođe iz Visokog, te R.S.(26) iz Zenice i A.S. (36) iz Zenice je raspisana operativna potraga i za istim se intenzivno traga.

U saopštenju napominju da su u okviru akcije Meta u prethodnom periodu policijski službenici Uprave policije MUP-a ZDK u saradnji da službenicima SIPA, na području grada Visoko, locirali i izvršili pretres objekta u kojoj je pronađena laboratorija za uzgoj biljke “Cannabis sativa”, proizvodnju, preradu i pakovanje marihuanr sa sistemom za ventilaciju, električnom opremom sa sijalicama, sjenilom, uređajima za isušivanje vazduha, ventilatorima i senzorima za mjerenje temperature.

Tom prilikom, pronađeno je i izuzeto 158 stabljika biljke “Cannabis sativa”.

Prethodni članakVučić: Očigledno da neki rade na destabilizaciji cijelog regiona i Srbije
Naredni članakDanas Sveti Vasilije Ostroški