Tužilaštvo BiH traži pokretanje postupka protiv hrvatskih ratnih komandanata

Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske potvrdilo je danas da je primilo zahtjev Tužilaštva BiH u vezi sa postupcima protiv hrvatskih ratnih komandanata.

Sekretar Ministarstva Јosip Salapić potvrdio je da je Ministarstvo primilo zahtjev i da će predmete ovih dana proslijediti hrvatskom Državnom tužilaštvu, koje će dalje odlučivati o predmetima.

TV Nova saznaje da je riječ o zahtjevu za pokretanje krivičnog postupka protiv više demobilisanih hrvatskih ratnih komandanata iz akcije “Bljesak”, a koji se terete za krivična djela ratnog zločina.

Salapić je izrazio nadu da će ovih dana hrvatsko Državno tužilaštvo, u skladu sa zakonom obavijestiti javnost o čemu se konkretno radi.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je u četvrtak, 5. avgusta, u govoru u Kninu poručio BiH da je riječ o nedokazanim djelima, te da će Hrvatska zaštititi svoje ratne komandante.

Hrvatske oružane snage su u akciji “Oluja” etnički očistile Srbe sa prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banije i Korduna, a državni vrh Hrvatske je u četvrtak, 5. avgusta, proslavio ovaj datum u Kninu kao “Dan pobjede”. U hrvatskoj akciji “Bljesak” srpski narod je protjeran iz Zapadne Slavonije.

Tokom akcije “Oluja” za nekoliko dana je sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano više od 220.000 Srba, dok ih oko 1.800 ubijeno.

Prethodni članakĐajić: Još uvijek dobra epidemiološka situacija u Srpskoj
Naredni članakBileća – mjesto odakle su potekla dva oskarovca