Turska zatvara Bosfor za rusku mornaricu

– Situacija u Ukrajini se pretvorila u rat. Turska će poštovati konvenciju iz Montrea, saopštio je turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušolu, prenosi agencija Reuters.

Turska je obećala da će primijeniti dijelove međunarodnog pakta koji će ograničiti tranzit ruskih ratnih brodova iz Sredozemnog mora u Crno more.

Čavušolu je gostovao na televiziji “CNN Turk”, a tom prilikom se osvrnuo na ruski napad na Ukrajinu, te na evakuaciju turskih državljana koji su zatražili evakuaciju.

Navodeći da je obavio odvojene telefonske razgovore s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, Čavušolu je rekao da su obojica njegovih kolega potvrdili da će između delegacija dviju zemalja biti održan sastanak.

“Veoma smo zadovoljni odlukom Rusije i Ukrajine da održe sastanak. Ovaj će se sastanak održati sutra, ako bude moguće. Čak su dali i podatke o tome ko će biti u delegacijama”, kazao je Čavušolu.

Dodao je kako je stanje na teritoriji Ukrajine poprimilo dimenziju rata i da će se “transparentno pridržavati svih odredaba Konvencije iz Montroa”.

“Kao što smo jučer savjetovali stranama, kao što smo rekli, lokacija nije važna, važno je da se Ukrajina i Rusija sastanu i započnu pregovore te da se što prije uspostavi trajni prekid vatre. Ova kriza treba završiti. U najmanju ruku, prvi korak mora biti poduzet s prekidom vatre. Jako smo zadovoljni što su postigli takav dogovor. Nadamo se da će sutrašnji razgovori biti okončani prekidom vatre”, kazao je Čavušolu, prenosi Anadolija.

Prethodni članakLideri G7 potvrdili isključenje ruskih banaka iz SWIFT-a
Naredni članakLukaku se očajnički želi vratiti u Inter