Turci uz povike “Alahu akbar” demolirali unutrašnjost crkve u Beču

Mladi Turci upali su u Crkvu Antuna Padovanskog u Beču i uz povike “Alahu akbar” demolirali unutrašnjost, polomili klupe, ispovjedničke kabine i liturgijske predmete. Kancelar Sebastijan Kurc osudio vandalski napad i zatražio “kraj pogrešno shvaćene tolerancije” prema islamu.

Upad u crkvu dogodio se juče u bečkoj opštini Favoriten. Sveštenik je pozvao policiju, koja je brzo stigla na lice mjesta, ali su se mladići već razbježali.

Bogomolja je nakon napada zatvorena. Oko crkve je mnogo mladih ljudi, dok se na igralištima može čuti samo arapski i turski jezik.

Jedna prolaznica iz Francuske kaže da su mladi stalno u grupama, po desetak njih, i da se ne usuđuje da im se obrati.

Međutim, imam Ramazan Demija kaže da je došao pred crkvu da razgovara sa sveštenicima, ali da mu niko ne odgovara na pozive.

Kancelar Sebastijan Kurc je na svojoj Fejsbuk stranici osudio vandalski napad i zatražio “kraj pogrešno shvaćene tolerancije” prema islamu. “Hrišćani u Austriji moraju biti u mogućnosti da otvoreno i slobodno žive svoju vjeru.”

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u Favoriten poslalo 50 dodatnih policajaca.

Paralelno, Služba za zaštitu ustavnog poretka radi trenutno na procjeni opasnosti od islamističkih snaga u Beču.

Ministarka integracija Suzane Rab je pozdravila pojačano policijsko prisustvo u opštini Favoriten. “Ekstremizam i islamizam zahtijevaju striktne odgovore, kako bi se spriječilo još gore”, kaže se u njenom saopštenju.

Islamska verska zajednica se do subote prije podne nije oglasila nijednom riječi o vandalskom aktu protiv franjevačke crkve.

Posljednje saopštenje na njihovoj stranici, u meniju “aktuelno”, je protest od 23. oktobra zbog smjenjivanja imama Sijamhodžića sa mjesta dušebrižnika u austrijskoj vojsci.