Trogodišnjak spasio majku od nasilnog oca

Trogodišnji dječak je izašao je iz stana, pokucao komšijama i ispričao kako njegov otac, koji se vratio kući pijan, tuče majku, piše dnevni list „Monca Tudej“.

Komšije su pozvale policiju, i u roku od nekoliko minuta intervenisali su karabinjeri koji su zatekli pijanog muža koji je nogama, pesnicama i ugrizima povređivao svoju suprugu.

Otac, koji je prema podacima policije i prije ovoga slučaja imao zabeilježene prestupe, uhvaćen je „in flagranti“ i poslan je u zatvor.

Majka trogodišnjeg dječaka, završila je u hitnoj pomoći a policiji je izjavila da ovo nije prvi slučaj maltretiranja u porodici.

Prema italijanskom zakonu, osoba koja maltretira članove porodice rizikuje kaznu zatvora od tri do sedam godina, a kazna se udvostruči ako je akt nasilja bio izveden u prisustvu maloljetnih lica.

Ako član porodice maltretira maloljetno lice (dijete), zakon predviđa veću kaznu, od četiri do devet godina zatvora, a ako je posljedica agresije ranjavanje maloljetne osobe, predviđena kazna je od sedam do jedanaest godina.