Trodnevni NATO samit u Vašingtonu

U Vašingtonu danas počinje trodnevni NATO samit, povodom 75. godišnjice postojanja tog vojnog saveza, a glavna tema skupa biće “potvrđivanje nepokolebljive podrške Ukrajini”.

Saveznici će razgovarati i o jačanju odvraćanja i odbrane, povećanju vojne proizvodnje i industrijske baze, unapređenje partnerstava Alijanse i ulaganju u sopstvenu i kolektivnu odbranu NATO članica.

– Samit NATO-a u Vašingtonu će obilježiti 75 godina istorijskih dostignuća, pokazati snagu i jedinstvo naše transatlantske veze, unaprijediti sprovođenje najsnažnijih planova odvraćanja i odbrane od kraja Hladnog rata i pokazati vitalnu ulogu NATO-a u odbrani naše budućnosti za generacije koje dolaze – navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

U Vašingtonu će lideri NATO-a podržati novi plan za koordinaciju isporuke opreme Ukrajini i obuku njenih oružanih snaga i obnoviti obećanje da će se Ukrajina jednog dana pridružiti Alijansi, ali ne dok je u ratu.

Saveznicima će se pridružiti Ukrajina na sastanku Savjeta NATO-Ukrajina, kao i lideri Australije, Јapana, Novog Zelanda i Јužne Koreje na Samit radi daljeg produbljivanja saradnje.

U saopštenju se navodi da će se na marginama samita, američki predsjednik DŽozef Bajden sastati sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim i drugim saveznicima koji su potpisali bilateralne bezbjednosne sporazume sa Ukrajinom.

Samit NATO-a se održava od 9. do 11. jula u Kongresnom centru u Vašingtonu.

Prethodni članakSvečana sjednica NSRS: Ana Brnabić će se obratiti poslanicima
Naredni članakZašto studenti iz BiH preferiraju školovanje u Sloveniji: Na Univerzitetu u Ljubljani 665 MLADIH SA OVIH PROSTORA, najviše njih zainteresovano za ekonomiju