Trkama konja završena 146. Nevesinjska olimpijada

foto: Radionevesinje

Tradicionalnim konjskim trkama na Bratačkom lugu kod Nevesinja završena je 146. Nevesinjska olimpijada. Nakon više održanih disciplina i na desetine priređenih kulturnih i turističkih sadržaja spuštena je olimpijska zastava na ovogodišnjem saboru tradicije i viteštva.

Konjičke trke održane su u tri kategorije, a učešće je uzelo 25 grla.

U trci punokrvnih konja prvo mjesto pripalo je domaćim odgajivačima. Nagradu od 4.000 KM zaslužilo je grlo Atom Mirka Teletine iz Nevesinja, a nagradu od 2.500 KM osvojio je Duško Đurasović čije je grlo Fast Ender drugo prošlo kroz cilj. Na trećem mjestu je bilo grlo porodice Okičić iz Sanskog Mosta.

U trci arapskih konja najbrže je bilo grlo Numan Marka Ostojića sa Žabljaka, ispred Kadifa Mirka Teletine iz Nevesinja i Lenkorana Dražena Dunđera iz Bileće.

Mala trka bosansko-brdskih konja i mješanaca donijela je radost odgajivačima sa Žabljaka pošto su osvojili sve tri nagrade. Prvi je bio Bambi Žarka Ostojića, drugi Gazal Davida Jankovića, a treća kroz cilj je prošla Šajka Miloša Ostojića.

Danas su održana takmičenja u više disciplina koje su tradicija u takmičenju na Bratačkom lugu.

U disciplini „skok u dalj“ pobijedio je Radovan Grozdanić iz Danilovgrada, drugi je bio Zoran Šuković iz Gacka dok je treće mjesto zauzeo Danilo Veljović sa Pala. Isti poredak je bio i u disciplini „skok u vis iz mjesta“.

U disciplini „trka u džaku“ prvi je bio Radovan Grozdanić iz Danilovgrada, drugi Radomir Andrić iz Nevesinja, a treći Goran Dragović iz Nevesinja. U disciplini „trka sa jejetom u kašici“ prvo mjesto je zauzeo Radomir Andrić iz Nevesinja, drugo Goran Dragović – Nevesinje i treće Milan Kandić – Nevesinje.

U disciplini „penjanje na stub“ prvi je bio Mihajlo Todorović iz Gacka, drugi Radomir Andić – Nevesinje, treći Zdravko Stevanović – Nevesinje.

U disciplini „skakanje na mijeh“ prvi je bio Peđa Ninković iz Trebinja. U disciplini „boj na brvnu“ prvi je bio Milenko Kravić iz Nevesinja, drugo mjesto je Đorđe Dangubić – Nevesinje, treće Milija Radojičić – Nevesinje. U disciplini „potezanje klipa“ prvi je bio Dušan Savić – Nevesinje, drugi Vlado Pojužina – Nevesinje, treći Boško Ninković – Trebinje.

Atraktivna disciplina „potezanje konopa“ donijela je radost Nevesinjcima. Odbranili su tron i u uzbudljivom finalu savladali komšije iz Gacka.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović zadovoljan je ovogodišnjom manifestacijom koja je u Nevesinje u zadnjim danima dovela na hiljade posjetilaca iz cijelog regiona.

Podsjetio je Avdalovć na činjenicu da je Nevesinjska olimpijada manifestacija koja štiti i obnavlja tradiciju, te da je kao takva kandidovana i UNESKO za zaštitu, kao kulturno naslijeđe.

„Ovo je jedino mjesto na kugli zemaljskoj koje prihvata i amatere i profesionalce i ljude koji žive u nevesinjskim selima i u gradu i one koji treniraju u najboljim klubovima Srpske, BiH i regiona, da se takmiče na istom borilištu, da dobiju iste nagrade“,  zaključio je Avdalović.

Prethodni članakIz porodične kuće u Nevesinju ukradeo 10 hiljada maraka
Naredni članakUbijen predsjednik kućnog savjeta, uhapšene komšije