Treći Erdoganov mandat – pozvao na jedinstvo i jačanje države

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan položio je zakletvu u parlamentu Turske i preuzeo dužnost šefa države. Erdogan je ovim činom i zvanično započeo treći mandat predsjednika države.

Zaklinjem se svojom čašću i integritetom pred velikom turskom nacijom i istorijom da ću čuvati postojanje i nezavisnost države, da ću se pridržavati Ustava, vladavine prava, demokratije, principa i reformi Ataturka, i principa sekularne republike – rekao je Erdogan.

Erdogan je nakon svečanog polaganja zakletve napustio turski parlament, odakle je u pratnji najbližih saradnika stigao do Anitkabira, mauzoleja osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

– Blagosloveni smo što služimo našoj naciji još pet godina. Neumorno ćemo raditi na tome da naš “vijek Turske” ostvarimo. Kao predsjednik Turske, nastaviću zajedno sa mojim saradnicima da veličam našu naciju i da uzdižemo naš narod – rekao je Erdogan.

Potom je uslijedila raskošna ceremonija u predsjedničkoj palati na kojoj je Erdogan u prisustvu brojnih zvanica pozvao na jedinstvo i jačanje države.

– Vjerujem da su ovi izbori na kojima je predsjednički sistem dobio potvrdu naroda, otvorili vrata novog perioda pred našim narodom. Nastavićemo snažno raditi da zaliječimo rane razornog zemljotresa, a žrtve zemljotresa što prije vratimo u njihove domove. Јoš jednom obećavamo da ćemo nastaviti jačati jedinstvo i bratstvo našeg naroda i osnaživati našu državu. Neka nam Bog pomogne na tom putu – rekao je on.

Ceremoniji inauguracije u predsjedničkoj palati prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović.

Ovo je Erdoganu treći predsjednički mandat, nakon što je pobijedio u drugom krugu izbora i time produžio dvodecenijsku vladavinu za još pet godina.

Očekuje se da će Erdogan večeras predstavi i svoj novi kabinet.

Prethodni članakŠiroki Brijeg- U bananama našli kokain vrijedan 20 miliona maraka pa pozvali policiju
Naredni članakPeti protest “Srbija protiv nasilja” u Beogradu