Trebinjskim vinarima prestižna nagrada u Londonu

Stigla je nova potvrda kvaliteta za vino iz Hercegovine, i to autohtonu sortu žilavku. Ovo vino iz Podruma porodice Bojanić, iz Trebinja, na prestižnom svjetskom ocjenjivanju vina “Decanter World Wine”, koje je održano u Londonu, među 18.000 vina osvojilo je bronzanu medalju.

Vino žilavka je među tri najbolja u svijetu, po odluci eminentnih enologa i somelijera sa najprestižnije svjetske smotre vina. Stevo je sa bratom Dimitrijem, od grožđa iz vlastitog vinograda, napravio ovo vrhunsko piće. Kaže da su bili uvjereni u kvalitet, i na ocjenjivanje su poslali samo žilavku.

– Osvojilo ih je visokom mineralonošću, notama zelen jabuke, i lovora. Nismo ni govorili ni ocu ni nikome, samo kad je došla nagrada – priča Stevo Bojanić, vlasnik Vinarije “Bojanić”.

Bojanići su nastavili porodičnu tradiciju vinara i vinogradara dužu od vijeka. Imaju vlastiti vinograd na oko 2 hektara u rodnim Pridvorcima. Planiraju proširenje nasada i kapaciteta, i to autohtonim sortama vrancem i žilavkom. Proizvode pet vrsta vina, koje plasiraju na domaće i tržite zemalja regiona.

– Naš pradjed je imao vinograd ovdje u Proidvorcima, to je porodična tradicija, velika ljubav trud rad i odricanje – dodao je Stevo Bojanić.

Nezaobilazna su tačka za turiste iz cijelog svijeta, koji obiđu nasade loze i podrum kako bi probali vrhunska vina i saznali ponešto o njihovoj proizvodnji. Svaka posjeta upotpunjena je i domaćim specijalitetima, pršutom, sirom i maslinama, pa im se posjetioci sa svih meridijana rado vraćaju.

 

Prethodni članakPutin: Rusija treba da reaguje na akcije SAD
Naredni članak“Da budeš veći od SLAVNIH PREDAKA” Veljko Ražnatović podijelio čestitku koju je njegov najmlađi sin dobio nakon krštenja (foto)