TREBINJE – POLOŽEN KAMEN TEMELjAC ZA NOVU BOLNICU VRIJEDNU 128,5 MILIONA KM

Kamen temeljac za novu, savremeno opremljenu bolnicu u Trebinju vrijednu oko 128,5 miliona KM položen je danas u prisusustvu najviših zvaničnika Republike Srpske, Srbije i brojnih građana Trebinja i Hercegovine.

Kamen temeljac zajedno su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, resorni ministri Srpske i Srbije Alen Šeranić i Danica Grujičić, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, direktor trebinjske bolnice Nedeljko Lambeta.

Nakon polaganja kamena temeljca predviđene su izjave za novinare.

Nova bolnica u Trebinju biće izgrađena u naselju Pridvorci, a ukupna vrijednost projektovanja, izgrade i opremanja ove zdravstvene ustanove po principu ključ u ruke iznosi 128.448.448 KM sa PDV-om.

Sredstva za izgradnju nove bolnice biće obezbijeđena iz budžeta Republike Srpske, a ovaj projekat predstavlja jedan od najznačajnijih poduhvata Vlade Srpske u zdravstvenom sistemu.

Cilj projekta je izgradnja savremeno opremljene bolnice za pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga, u skladu sa najvišim standardima, građanima Trebinja i susjednih opština i gradova.

Novi bolnički kompleks prostiraće se na 41.080 metara kvadratnih, a činiće ga savremeni objekat bolnice, prateći objekat tehničkog bloka, nadstrešnica za sanitetska vozila, kao i kompletno uređene pripadajuće kolske i pješačke komunikacije, zajedno sa parkinzima i zelenim površinama.

Ukupna površina objekta bolnice sa tehničkim blokom i nadstrešnicom za sanitetska vozila je 17.826 metara kvadratnih.

Bolnica će imati 223 kreveta i odjeljenja onkologije, pulmologije, infektivno, odjeljenja psihijatrije, neurologije, interno, nefrologije, porođajno odjeljenje i ginekologiju, odjeljenje hirurgije i urologije, ORL i oftalmologije, te urgentni blok sa sobom za opservaciju.

Objekat će obuhvatati i dnevne bolnice – opštu i onkološku, dijalizu, hiruršku, internističku i kardiološku intenzivnu njegu, poluintezivnu njegu, oporavak pacijenata – angiografija i endoskopija, oporavak pacijenata – ORL i oftalmologija, odjeljenje za oporavak uz operacioni blok, odjeljenje za oporavak uz blok operativne ginekologije i akušerstva i intezivnu njegu – neonatologija.

Predviđena je medicinska oprema koja treba da zadovolji standarde moderne bolnice izgrađene u skladu sa posljednjim tehnološkim dostignućima prema visokim medicinskim standardima i adekvatna za pružanje planiranih medicinskih usluga.

Prethodni članakGRUJIČIĆ: NOVA BOLNICA IMAĆE MLADE I DOBRO OBUČENE LjEKARE
Naredni članakLambeta: Nemjerljiv doprinos Milorada Dodika u realizaciji projekta