Trebinje: Policija upozorava na oprez prilikom paljenja vatre

Policijska uprava Trebinje apeluje na sve građane da budu dodatno oprezni prilikom paljenja vatre na otvorenom, s obzirom da trenutne vremenske prilike pogoduju nekontrolisanom širenju plamena.

Takođe, nekada građani treba da obrate pažnju i na sve druge okolnosti koje mogu uticati na izazivanje požara i da vatru ni u kom trenutku ne ostavljaju bez nadzora. Vatrena stihija se širi mnogo brže nego što ljudi očekuju i često mala nepažnja izazove velike posljedice po imovinu i živote ljudi.
Opušci bačeni na određena mjesta, dno staklene flaše i drugi naizgled bezazleni predmeti po ovakvim temperaturama i na lako zapaljivim mjestima i površinama mogu dovesti veoma lako i brzo do katastrofalnih posljedica. Ako roštiljate u prirodi, vodite računa da se nikad ne udaljite sa tog mjesta dok ne budete u potpunosti sigurni da je vatra do kraja zagašena, premda je najbolje u ovakvim vremenskim okolnostima izbjegavati ove vidove odmora.
Podsjećamo, Zakonom o zaštiti od požara iz novembra 2019. godine, kao jednu od mjera zaštite zabranjuje paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice. Zakonom je propisana novčana kazna od 100 do 1.000 KM za ona fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice, kao i ukoliko ne preduzmu sve potrebne mjere i radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre.
Oni koji ne preduzmu mjere predostrožnosti prilikom paljenja vatre, te izazovu materijalnu štetu, Policijska uprava Trebinje će sankcionisati u skladu sa važećim zakonskim propisima, poručuju iz policije.

Prethodni članakMotociklista poginuo u sudaru
Naredni članakNajviše posla u Njemačkoj za građevince iz BiH