Trebinje na putu da postane centar kongresnog turizma

Status turističkog mjesta Trebinja je neupitan, a osim tranzitnog, vjerskog, adrenalisnkog, ovaj grad je na putu da postane i centar kongresnog turizma. Veliki skupovi poput Samita energetike već su prerasli postojeće kapacitete i postoji potreba za novom kongresnom salom. Raspisan je konkurs za idejno rješenje za taj objekat, čiju će izgradnju finansirati Elektroprivreda Republike Srpske.

Trebinje, zbog svog geografskog položaja, blage klime i ljepote, sve češće je izbor i za ogranizaciju velikih skupova i kongresa – naučnih, političkih, kulturnih. Sala Kultrunog centra sa 300 sjedećih mjesta nije dovoljna, pa će kapaciteti biti proširivani novim kongresnim centrom. Konkurs za idejno rješenje otvoren je do 7. marta.

– To je veoma značajno ljeto i udarni termini popunjeni ali iskoristiti period od septmbra do aprila kako bi se nekim manifestacijama kongresnog tipa popunio grad i smještajni kapaciteti – rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Budući kongresni centar gradiće se na lokaciji Novog Trebinja, a sve će finasirati Elektroprivreda Srpske.

– Nakon odabira rješenja ide projektna dokumentacija u ovoj godini, a gradnja da počne u 1925. ili 1926. godini. Za javne površine, kongresni centar, hoteli, sportski centar, grad treba da se širi treba sačuvati postojeće jezgro, zato je opredjeljenje da se prvo grade javne površine i centri pa onda ide ostala stambena gradnja – istakao je Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Velika kongresna sala, prateći sadržaji, ali i novi smještajni kapaciteti neophodni su i za organizaciju najbrojnijeg skupa – Samita energetike. U danima održavanja u gradu se traži mjesto više, a za ovogodišnji SET očekuje se dolazak oko hiljadu učesnika.

– Vijesnici otvranja sezone, napunimo grad, svima to odgovara, ali smještajni kapaciteti su nedovoljni. Samit je prerastao kapactete, vrijeme je da iniciramo gradnju objekata i kongresnog centra – poručio je Aleksandar Branković, direktor SET-a.

Idejno rješenje za novi kongesni centar izabraće stručna komisija, koju čine dekani arhitektonskih fakulteta iz Srpske i regiona. Odabrano rješenje biće predstavljeno u okviru programa Samita energetike, a gradnja bi trebalo da počne naredne godine.

Prethodni članakSnježna mećava zahvatila zapad SAD-a
Naredni članakKošarac: Srpska ostaje privržena EU integracijama uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti