“Treba spasiti živote naših momaka” Zelenski potvrdio povlačenje ukrajinske vojske iz “Azovstalja”

epa09930107 A handout photo made available by the Ukrainian Presidential Press Service shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky during a meeting with Foreign Affairs ministers of Estonia, Latvia and Lithuania, in Kyiv (Kiev), Ukraine, 06 May 2022. Foreign Affairs ministers of Estonia, Latvia and Lithuania met the Ukrainian president in Kyiv to discuss the Baltic states' support for Ukraine amid the Russian invasion. EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT -- MANDATORY CREDIT: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio je da je počelo povlačenje ukrajinskih vojnika sa teritorije metalurškog kombinata “Azovstalj” u Mariupolju.

Nadamo se da ćemo uspjeti da spasimo život naših momaka. Među njima ima teško ranjenih kojima je neophodna pomoć – rekao je Zelenski.

Zelenski kaže da Kijev računa da će ih kasnije vratiti na teritoriju koju kontrolišu ukrajinske vlasti, prenosi TASS.

– Da bi vratili momke kući, posao se nastavlja, a taj posao zahtijeva delikatnost i vrijeme – naveo je Zelenski.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je u ponedjeljak bio postignut sporazum sa predstavnicima ukrajinske vojske zarobljenima na teritoriji “Azovstalja” o povlačenju iz kombinata ranjenih vojnika.

U ruskom Ministarstvu su, takođe, naveli da je u tom rejonu uveden režim tišine i otvoren humanitarni koridor kojim se ranjeni vojnici prevoze u medinicsku ustanovu u Novoazvsku DNR radi ukazivanja pomoći.

Ukrajinska strana saopštila je da je 16 maja iz “Azovstalja” evakuisano 53 teško ranjenih ukrajinskih vojnika na teritoriju pod kontrolom DNR u Novoazovsk, a 211 vojnika bilo je prevezeno u Elenovku po humanitarnom koridoru.

Prethodni članakSjevernu Koreju zahvatila epidemija: Mobilisana vojska, zdravstveni radnici raspoređeni
Naredni članakTuristi se vraćaju u Mostar