Traže se podaci od DKPT-a BiH: Koliko je BiH koštalo osiguranje štićenih osoba?

Nakon štosu mediji otkrio aferu da je Bakir Izetbegović skoro devet mjeseci, iako u penziji, nezakonito koristio policijsku zaštitu koja mu je plaćana iz budžeta nametnula su se pitanja koliki je ukupan trošak osiguranja štićenih osoba po svima kategorijama u BiH i ko je dozvolio da Izetbegović neovlašteno ima zaštitu.

Očita zloupotreba

Tako je Saša Magazinović, državni poslanik, uputio poslaničko pitanje Enesu Kariću, direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH.

Podsjećamo, da je Izetbegović nezakonito imao osiguranje, otkriveno je tek nakon što su policajci DKPT-a vratili kurire KCUS-a, ne dozvolivši im da pristupe kući šefa SDA.

Prema nezvaničnim podacima „Avaza“, čuvanje Bakira državu je koštalo više od 90.000 KM. No, zvanični podaci pokazaće tačnu brojku.

Magazinović traži da mu se odgovori koji je broj osoba koje je Direkcija osiguravala na osnovu Uputstva o obimu i načinu provođenja fizičke i tehničke zaštite za deset mjeseci 2023. godine, koje funkcije obnašaju i kojoj kategoriji osiguranja zvaničnika pripadaju.

Zatražen je i odgovor koji je broj osoba koje je DKPTBiH osiguravao na osnovu odluke direktora Direkcije za ovih deset mjeseci i koji je trenutni broj štićenih osoba.

Tačan broj

Također, Magazinović zahtijeva i podatak o tome koji je broj policajaca i vozila angažovan po osnovu provođenja osiguranja osoba koje se štite za deset mjeseci ove godine.

On je u poslaničkom pitanju zatražio i podatak o trošku osiguranja štićenih osoba po svim kategorijama osiguranja za ovaj isti period.

Čuvala ga petorica policajaca

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koja je ukinula pratnju Bakiru, rekli su da nisu u mogućnosti odgovoriti na pitanje koliko je osoba čuvalo lidera SDA, jer je riječ o „operativnom podatku“. Ali, navodno riječ je o petorici policijskih službenika.

Prethodni članakPiksi objavio konačan spisak za Bugare
Naredni članakVučić: Sastanak Komšića i Bećirovića sa Kurtijem ukazuje na dvostruke aršine