Tramp razmatrao napad na iranska nuklearna postrojenja

President Donald Trump speaks at a campaign rally in Battle Creek, Mich., Wednesday, Dec. 18, 2019. (AP Photo/Paul Sancya)

Sa još dva mjeseca koliko mu je preostalo u Beloj kući, aktuelni američki predsjedniki Donald Tramp dvoumio se da li da napadne iranska nuklearna postrojenja.

Kako Rojters saznaje od dobro upućenih američkih zvaničnika, predsjednik SAD je nakon konsultacija sa najbližim saradnicima na kraju je ipak odlučio da odustane od napada.

Tramp je sazvao sastanak u Bijeloj kući i konsultovao se sa svojim savjetnicima za nacionalnu bezbjednost među kojima su bili potpredsjednik SAD Majk Pens, državni sekretar Majk Pompeo, novoimenovani sekretar za odbranu Kristofer Miler i general Mark Mili, načelnik združenog generalštaba američke vojske.

New York Times je zvanično potvrđeno da je Tramp prihvatio savjete svojih saradnika i odlučio da odustane od ove dramatične zamisli zbog rizika od izbijanja sukoba širih razmera.

Iranski predstavnik u UN Alireza Mirijusefi izjavio da je iranski nuklearni program namijenjen za civilnu upotrebu i nema vojnu svrhu.

“Ipak, Iran je dokazao da je sposoban da primjeni legitimna vojna sredstva s ciljem da spreči ili uzvrati na svaku nepromišljenu avanturu bilo kog agresora”, istakao je iranski ambasador u UN Alireza Mirijusefi.

Prethodni članakKORONA SLAVI ROĐENDAN – Prije godinu dana registrovan prvi slučaj COVID-19
Naredni članakUhapšena osoba sa potjernice Interpola Beograd