Tramp ponovo nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Bivši američki predsjednik Donald Tramp nominovan je za Nobelovu nagradu za mir, a za to priznanje predložila ga je republikanska kongresmenka Klaudija Teni, inače kopredsjedavajuća srpskog kokusa u Kongresu.

Zasluga zbog koje Tramp zavrjeđuje Nobela, jeste, prema mišljenju Tenijeve, Abrahamov sporazum, čije je potpisivanje, republikanski kandidat za novog predsjednika, pomogao dok je bio na funkciji.

Ona je rekla da je Tramp posredovao u potpisivanju dokumenta iz septembra 2020. između Izraela i Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je imao za cilj da normalizuje njihove odnose kao deo opšteg rješavanja tekućih tenzija između arapskih zemalja i Izraela.

Maroko i Sudan su slijedili njihov primjer i u narednom periodu potpisali slične sporazume.

– Decenijama su birokrate, spoljnopolitički ‘profesionalci’ i međunarodne organizacije insistirali da su dodatni mirovni sporazumi na Bliskom istoku nemogući bez rješenja izraelsko-palestinskog sukoba. Predsjednik Tramp je dokazao da je to laž – istakla je kongresmenka Teni za “Foks njuz”.

Tenijeva je napomenula da su izraelski mirovni sporazum sa Egiptom iz 1976. i sporazum iz Osla iz 1994. nagrađeni Nobelovom nagradom za mir, ali do sada nije priznata Trampova uloga u potpisivanju Abrahamovog sporazuma.

– Sada više nego ikad, kada slabo vođstvo DŽozefa Bajdena na međunarodnoj sceni ugrožava globalnu bezbjednost i bezbjednost naše zemlje, moramo da priznamo Trampovo snažno vođstvo i njegove napore da postigne svjetski mir – rekla je kongresmenka Teni.

Tramp je do sad tri puta bio nominovan za prestižnu Nobelovu nagradu za mir.

U septembru 2020. godine, Kristijan Tibring-Gjede, član norveškog parlamenta, predložio je Trampa za Nobelovu nagradu za mir za njegovu “prekretničku saradnju” u pomaganju u potpisivanju Abrahamovog sporazuma.

Mjesec dana kasnije, Laura Huhtasari, finska članica Evropskog parlamenta (MEP) i članica desničarske Finske partije, takođe je nominovala Trampa za nagradu za 2021. “kao priznanje za njegove napore da okonča eru beskrajnih ratova, konstruisanje mira ohrabrujući sukobljene strane na dijalog i pregovore, kao i podržavajući unutrašnju koheziju i stabilnost svoje zemlje”.

Tramp je u septembru 2020. dobio treću nominaciju od grupe australijskih poslanika za promociju mira na Bliskom istoku.

– On je svojom Trampovom doktrinom odlučio da Amerika više neće biti u beskrajnim ratovima, ratovima koji ne postižu ništa osim ubijanja hiljada mladih Amerikanaca – rekao je tada ugledni profesor prava Dejvid Flint.

Kongresmenka Teni poznata je kao glasna zastupnica Srba u Americi, te je tako krajem prošle godine podnijela i prijedlog zakona po kome bi se Prištini obustavila svaka pomoć dok ne ispuni svoje obaveze, piše RT Balkan.

Tenijeva je nedavno kritikovala i američku odluku o ispoku “džavelina” prištinskim vlastima, nazivajući je “nevjerovatno zapaljivom” i tvrdeći da takav postupak Amerike samo “doliva ulje na vatru i povećava vjerovatnoću novog sukoba”.

Prethodni članakBolji dani za oboljele od multiple skleroze u Mostaru
Naredni članakPronađeno tijelo u Miljacki