TOMAŠEVA ”NOĆ SA ALEKSOM” NA ŠANTIĆEVIM VEČERIMA POEZIJE

Drugog dana međunarodne kulturne manifestacije 104. “Šantićeve večeri poezije” u Galeriji kraljice Katarine održano je predstavljanje knjige “Noć s Aleksom” Marka Tomaša.

O dramskom tekstu i istoimenoj predstavi koja je urađena u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i u režiji Ivice Buljana, osim autora, govorio je i direktor HNK Mostar Ivan Vukoja, dok su veče upotpunili svojim nastupom kantautor iz Mostara Sanel Marić–Mara i klavijaturista Dario Lukić.

Direktor HNK Ivan Vukoja, govoreći o nastanku Tomaševe knjige “Noć s Aleksom”, rekao je da je cijela priča plod saradnje HNK i Tomaša na jednoj strani, te HNK i režisera Ivice Buljana na drugoj. Kazao je da su Tomaš i Buljan došli na ideju da Tomaš napiše, a Buljan režira predstavu, koju će realizovati na kraju HNK.

Vukoja je izrazio zadovoljstvo dosadanjim uspjehom predstave, te naveo da je ona za godinu dana bila na tri najpoznatija filmska festivala u Splitu, Novom Sadu i Sarajevu.

Sa druge strane sam autor navodi da je djelo nastalo namjenski, ali da je dugo razmišljao na koji način da govori o čovjeku koji je simbol Mostara. Na kraju je odlučio da piše o zadnjem danu života Alekse Šantića, njegovim strahovima, odnosu sa savremenicima, susretu sa mrtvima i živim srodnicima.

Za ovakav tekst trebala je, kako kaže Tomaš, ozbiljna priprema i istraživanje i kroz čitanja, kako Šantića, tako i Crnjanskog, Krleže, Dučića, kako bi došao do novih saznanja o tom vremenu, o Šantiću, njegovom odnosu sa savremenicima.

Tomaš je iznio i nekoliko do sada za mnoge nepoznatih detalja iz Šantićevog života, a posebno ističe Šantićevo razočarenje u sredinu.

Na kraju Tomaš naglašava da knjigom “Noć s Aleksom” i istoimenom predstavom nije želio razbijati mit o Šantiću, već mu je želja bila da od spomenika i simbola Mostara stvori živog Šantića i pokuša ga shvatiti.

Govoreći o Šantiću i današnjici, Vukoja je kazao da i danas u Mostaru, bez obzira na stalne trzavice, ima više Šantićevih vrijednosti nego bilo gdje drugo.

Složio se sa tim da Šantićeva kulturološka veličina nadilazi gabarite grada, ali i da je ogromna ljepota u tradiciji koju možda svi drugačije doživljavaju, ali je sa druge strane zajednička svima.

Vukoja je kazao da Tomaševom dramom aktualizovano Šantićevo vrijeme i da je predstava primljena sa mnogo emocija. Zaključuje i to da je u Tomašu šantićevski duh, a da ono što je u Šantiću živjelo danas jeste i u Tomašu.

Predsjednica SPKD “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović, koja je ujedno bila i moderator, zahvalila je Tomašu što je na studiozan način donio dublju sliku o Šantiću, kao simbolu Mostara, njegovim osjećajima, pogledima na život i Mostar, kao i društvenim odnosima i normama.

Bjelica Šagovnović  podsjetila je i da je upravo Šantić povezao HNK i ”Prosvjetu” kada su prije četiri godine u produkciji mostarske ”Prosvjete”, HNK Mostar, Narodno pozorište Mostar i Narodno pozorište Republike Srpske zajednički uradili predstavu ”Što te nema” takođe o Aleksi Šantiću.

“Šantićeve večeri poezije” nastavljaju se u petak, 20. oktobra u Kulturnom centru Nebojša Glogovac u Nevesinju u 19.00 časova gdje će se održati program pod nazivom Nevesinje, druga Šantićeva kuća na kome je pjesnička veče Milice Bakrač, pjesnikinje iz Nikšića. U programu nastupaju i pjesnik Ognjen Kandić, glumica Dragana Matrak i hor Osnovne muzičke škole Sveti Roman Melod.

U subota, 21. oktobra u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru u Mostaru je program pod nazivom Novo mostarsko stvaralaštvo – koncert grupe Zerdelija i veče mostarskih pjesnika Anite Pajević, Mirka Božića i Ognjena Kandića.

U ponedjeljak, 23. oktobra u 19.00 časova u Muzeju Manastira Žitomislić biće održano predstavljanje Izabranih djela Svetozara Ćorovića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Promotor je Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banja Luci, a uvodničar iguman Danilo Pavlović.

Zadnje večeri manifestacije, u četvrtak, 26. oktobra u Vladičanskom dvoru u Mostaru u 19.00 časova na programu je poetsko veče Đorđa Sladoja i Emsure Hamzić. Sladoje je jedan od najistaknutijih savremenih srpskih liričara.

Generalni pokrovitelj manifestacije je predsjednik Republike Srpske, generalni sponzor kompanija m:tel, pokrovitelji: Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Grad Mostar, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture HNK, Ministarstvo kulture Republike Srbije, medijski pokrovitelji: Agencija SRNA, Dnevni list, Top Portal, Bljesak.info.

Organizatori manifestacije su SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i SKUD ”Gusle”.

Prethodni članakSpektakl Đokovića i Alkaraza koji niko nije očekivao
Naredni članakSaobraćajna nesreća u Mostaru: Tri osobe zadobile teške povrede