Tokom četvorodnevnog primirja Hamas oslobodio 50 Izraelaca; Iz izraelskih zatvora pušteno 150 Palestinaca

Poslije četiri dana primirja iz zatočeništva je pušteno 50 Izraelaca koje je Hamas oteo 7. oktobra. U zamenu za njih Izrael je pustio 150 Palestinaca koje je držao u zatvoru. Svi oslobođeni u razmjeni su uglavnom žene i deca. Očekuje se da Izrael potvrdi produženje primirja za još dva dana, za šta Katar i SAD tvrde da je dogovoreno. U zatočeništvu Hamas pored muškaraca i žena drži još devetoro izraelske djece.

Izrael je dobio spisak izraelskih talaca koji Hamas treba da oslobodi danas, saopštila je kancelarija premijera Benjamina Netanjahua.

Spisak talaca se trenutno pregleda i “u ovom trenutku se dostavljaju obavještenja porodicama onih koji će biti oslobođeni nakon više od 50 dana koje su proveli kao taoci u Gazi”, istaknuto je u saopštenju.

Nije naveden broj talaca koji će biti pušteni danas kao dio sporazuma o produženom primirju koji je postignut u ponedjeljak.

Od petka je oslobođeno 50 izraelskih talaca u okviru početnog dogovora o četvorodnevnom primirju u borbama u Gazi i oslobađanju po tri palestinska zatvorenika za svakog izraelskog taoca. Kao rezultat paralelnih pregovora koje je vodio Katar, Hamas je takođe oslobodio 17 Tajlanđana, jednog Filipinaca i jednog rusko-izraelskog državljanina.

Izrael i Hamas juče su se saglasili da produže privremeno primirje za dva dana, otvarajući time put za oslobađanje još oko 20 ljudi koje palestinska militantana grupa drži kao taoce.

Izrael nije zvanično potvrdio da će primirje sa Hamasom biti produženo na još dva dana iako su zvaničnici Katara, SAD-a i UN-a pozdravili odluku o produženju primirja.

Hamas je saopštio da će tokom dvodnevnog primirja pustiti još 20 talaca koje je iz Izraela oteo 7. oktobra.

Četvrtog dana primirja u Pojas Gaze je ušlo 200 kamiona pomoći i 4 cisterne sa gorivom, ali iz agencija UN koje distribuiraju pomoć kažu da nedovoljno pomoći stiže na sjever Gaze koja je pretrpila najveća razaranja u ratu koji traje više od 50 dana.

Situaciju u Pojasu Gaze dodatno otežavaju kiša i loše vrijeme, a veliki broj civila skloništa traži među ruševinama porušenih zgrada.

Prethodni članakNATO o Zapadnom Balkanu i situaciji na Bliskom istoku i Ukrajini
Naredni članakStoltenberg: Realna prijetnja od terorizma u Evropi