Tiodorović: Nevakcinisane neka liječe nevakcinisani ljekari, situacija sa koronom vanredna, kovid bolnice su PONOVO PUNE

Situacija u vezi sa virusom korona nije više nestabilna, već nepovoljna, a u pojedinim dijelovima zemlja je vanredna, zbog toga će članovi na sljedećoj sjednici Kriznog štaba predložiti strožu kontrolu mjera koje nikada nisu ukidane, izjavio je za Tanjug epidemiolog Branislav Tiodorović.

Podsjeća o kojim je mjerama riječ nošenje maske u zatvorenom prostoru, držanje distance na zatvorenom i otvorenom prostoru i dezinfekcija, te navodi da je nepoštovanje tih mera tokom ljeta i odsustvo kontrole u primjeni mjera dovelo do današnjeg broja zaraženih koji premašuje 5.000.

– Gledajući kada je sve počelo početkom avgusta brzo smo došli do te brojke, a tada smo dali procjenu da će brojke biti nezaustavljive i ovo sada nije iznenađenje – rekao je Tiodorović.

Ističe da je “crvena linija” pređena, odnosno trenutak kada smo mogli da zaustavimo visok broj novozaraženih na dnevnom nivou.

Tiodorović kaže da se tokom ljeta mjere nisu poštovale, da se kontrola mjera na lokalnom nivou nije sprovodila, kao i da je vakcinacija posustala.

Navodi da je Srbija danas među posljednjima u Evropi po broju vakcinisanih, a bila je, podsjeća, prva.

– To je razlog što smo došli u ovu situaciju – podvukao je Tiodorović.

Upitan da li će na sljedećoj sednici biti predloženo uvođenje strožih mjera, Tiodorović kaže da je prijedlog struke još prije mjesec dana bio da se poboljša kontrola sprovođenja mjera, a da su prije dva mjeseca predlagali i uvođenje kovid propusnica.

Kaže da se kovid propusnicama ne pravi diskriminacija i upitao je zašto Srbija ne može da uvede nešto što se u većini evropskih zemalja primjenjuje.

Naglašava da su kovid bolnice ponovo pune i da se opet neodgovornost drugih, koji nisu vakcinisani, “lomi na leđima ljekara”.

– Imamo tok epidemije nevakcinisanih i ja sam za to da nevakcinisane liječe nevakcinisani doktori – zaključio je Tiodorović.

Prethodni članakU Nevesinju 19 novih slučajeva korone
Naredni članakLukas poslije Selakove zaratio sa Darom “Budaletina nek mi se skine sa grbače”