Tik-tok: Mladi počeli razvijati “čudne tikove” zbog društvenih mreža

Zabrinjavajući novi trend širi se TikTokom koji je izazvao veliku zabrinutost ljekara za mentalno zdravlje djece. Sve veći broj korisnika TikToka, prije svega djevojčice i mlade žene, tokom pandemije su razvili tikove, slične onima koje karakteriše Touretteov sindrom, piše Futurism.

U nedostatku bilo kakvih drugih jasnih uzroka, stručnjaci krive stres izolacije i uopšteno pandemiju COVID-19.

“To je epidemija unutar pandemije”, izjavio je neurolog sa Univerziteta Calgary Davide Martino. Možda zvuči pretjerano da tinejdžeri razvijaju tikove samo gledajući video zapise na internetu, ali naučnici to shvataju vrlo ozbiljno.

Istraživanje objavljeno u časopisu Movement Disorders prošlog mjeseca pokazuje sve veći broj ovakvih slučaja među djevojčicama u dobi od 12 do 25 tokom pandemije. To naglašava važnu razliku između Touretteovog sindroma i onoga što korisnici TikToka doživljavaju. Tourette počinje uticati na ljude u mlađoj dobi, više utiče na dječake i uzrokuje navedene tikove. Takođe, mnogi ljudi koji su prijavili te novije tikove takođe su obavijestili da su imali anksioznost ili poremećaje raspoloženja.

Prethodni članakSDP: Fadil Novalić je živi dokaz da onaj ko laže, taj i krade
Naredni članakU Hercegovačko-neretvanskom kantonu raste interes građana za vakcinaciju