Testovi koji razlikuju grip od korone čekaju stav mikrobiologa

Dok nadležni iz FBiH uvjeravaju da će uskoro nabaviti kombinovane testove koji će utvrditi boluje li neko od virusa korona ili od sezonskog gripa, u RS kažu da će zadnju riječ o njima dati stručnjaci – mikrobiolozi.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je za „Nezavisne“ da su dobili određene informacije u vezi s PCR testovima, ali i antigenskim testovima koji mogu da vrše detekciju virusa gripa i virusa korona.

„UKC RS je dao svoje mišljenje. Mi ćemo se obratiti potencijalnim dobavljačima da nam dostave određene specifikacije testova  kako bi naši mikrobiolozi mogli da  procijene relevantnost testova, koliki je njihov značaj u detekciji i jednog i drugog virusa i onda ćemo napraviti procjenu da li je potrebno izvršiti nabavku“, kazao je  Zeljković.

Prema njegovim riječima, Institut sada radi odvojene testove za  virus korona i za sezonski grip.

„Za kombinovane testove potrebno je više informacija o njihovim specifičnostima kao i o senzibilnosti testa, da li je ona mala ili velika, šta to znači u testiranju i kolika je njihova relevantnost i ono što je sigurno najvažnije, kolika je njihova interpretacija rezultata“, zaključio je Zeljković.  Ednan Drljević, infektolog u Opštoj bolnici „Abulah Nakaš“ u Sarajevu kazao je za „Nezavisne“  da se sada tehnički  ne može odvojiti sezonski grip od virusa korona, a pogotovo nekog lakšeg oblika ili srednje teškog oblika gripa.

„Samo jednim brisom ili uzorkom ovi kombinovani testovi se mogu koristiti za brže dobijanje odgovora da li se radi o gripu ili kovidu-19, a što je velika pomoć u iščekivanju nadolazeće sezone gripa tokom pandemije virusa korona“, rekao je Drljević. Dodao je da  će se na taj način znati kako tačno treba postupiti s  pacijentima.

„Kad krene epidemija gripa, radićemo samo kombinovane testove“, kazao je Drljević za „Nezavisne“.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, rekao je da bi Federacija BiH testove trebalo da nabavi uskoro, ali da se ne može precizirati datum jer treba sprovesti procedure.

„Mislim da bi nabavka trebalo da ide preko Ministarstva civilnih poslova BiH. Sigurno je da se ide u nabavku tih testova za koje je izražena potreba i oni će se po dobijanju raspodijeliti certificiranim laboratorijama koje mogu raditi dijagnostiku kovida-19, poput one na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu „, istakao je Čerkez. Dodao je da će se u početku ovi testovi nabaviti za sumu od 30.000 dolara.

„Testiraće se samo suspektni slučajevi, kada su epidemiolozi, ljekari, u određenoj dilemi“, rekao je Čerkez.

U BiH je u posljednja 24 časa  registrovan 261 slučaj zaraze virusom korona, od toga u FBiH 198 i u RS 63. Prijavljeno je 15 smrtnih slučajeva, i to četiri u RS  i 11 u FBiH. Najveći broj zaraženih u RS registrovan je u Banjaluci – 18 osoba.

Studenti aktivnosti da prilagode situaciji

Jelena Đaković Dević, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS, rekla je da je ove sedmice  počela i akademska godina, te je pozvala  studente da svoje aktivnosti prilagode trenutnoj epidemiološkoj situaciji i poštuju preporučene preventivne mjere.

Prema njenim riječima, studentski domovi kao kolektivni smještaj nose poseban rizik širenja infekcije, zbog čega boravak u njima zahtijeva posebnu disciplinu studenata i zaposlenih. Govoreći o mogućnosti popuštanja pojedinih mjera u školama, navela je da će se uzeti u obzir svi prijedlozi nastavnika i radnika u školama, ali da uvođenje bilo kakve fizičke barijere u učionicama nije primjenjivo.

„Nošenje maske je od izuzetne važnosti i kod učenika i kod nastavnika, jer jedni drugima čuvaju zdravlje i smanjuju rizik od infekcije“, naglasila je Devićeva.