TENZIJE OKO DOČEKA NOVE GODINE U MOSTARU – Šuta: Prst u oko Bošnjacima

U Mostaru ništa ne može proći bez problema, pa ni doček Nove godine. Od kada je juče objavljena lokacija dočeka na kojoj će Mostarce i goste u najluđoj noći zabavljati velika muzička zvijezda iz Beograda Željko Joksimović, nije dugo prošlo do prvih reakcija i problema.

”Doček Nove godine neće biti održan na dijelu lokaliteta nekadašnjeg Lakišića harema. To smo jasno danas tražili od gradonačelnika i tako će i biti”, poručio je mostarski gradski vijećnik Adil Šuta u ponedjeljak veče na svom Facebook profilu.

On je u objavi dodao i kako je ”Španski trg mjesto za velike događaje, pa tako i za doček Nove godine.” ”Jasno smo istakli da je ovo ‘prst u oko’ Bošnjacima Mostara i da se organizatori navedene manifestacije ne igraju sa našim osjećajima”, napisao je Šuta.

Podsjećamo u ponedjeljak 17. oktobra najavljeno je kako će doček Nove godine biti  održan na parkingu između zgrade HNK i zgrade vlade FBiH.

“Sljedeći korak je priprema same lokacije, a očekujemo veliki spektakl za sve Mostarke i Mostarce, kao i naše goste”, poručio je gradonačelnik na Facebooku.  Kako je već najavljeno, za ovogodišnji doček Nove godine u Mostaru nastupiti će regionalna super zvijezda Željko Joksimović.

O svemu se sinoć u  live podcastu portala Bljesak.info oglasio i gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

”Mostar je primjer svima drugima, ali imamo problem kao da želimo biti drugačiji od drugih, a tako je i za organizaciju dočeka Nove godine”, rekao je gradonačelnik. ”Gradonačelnik nije u svakoj temi od starta, naravno da prati sve, i ove godine imamo organizacijski tim za doček Nove godine. Ljudi, slavimo novu godinu, ne pravimo ništa svemirsko. Tu su ljudi iz struke – osiguranje, turizam, komunala… Tu radimo brainstorming – šta bi napravili i kako”, pojasnio je za Kordić. ”Činjenica je da smo poseban grad, da nemamo trg, utoliko je izazov veći organizirati. Moj motiv glavni da imamo veliku zvijezdu je jer očekujemo 100.000 gostiju, što je veliki izazov, i sigurnosni, i organizacijski. Ne želimo uništiti ono što smo imali zadnje tri godine – Advente i dočeke. Sada pravimo veliki događaj, i Joksimović je bio najbolja opcija za nas, u čemu se složio cijeli tim”, naveo je. Kazao je da je bilo i oprečnih mišljenja. ”Neki su mislili da je to prevelika zvijezda, ali nakon mora sastanaka se izburstrilo da je on prava osoba. Imali smo prijedlog 3-4 lokacije. Pričali smo i sa policijom, i de facto, zbog činjenice da nemamo adekvatan trg, a da želimo pričati priču Adventa kao integracijskog događaja na koji dolaze svi ljudi, htjeli smo da to bude u centralnom dijelu i izabrana je lokacija koja je izabrana. Naravno, u Mostaru uvijek ima neko nešto protiv. Ja sam danas imao sastanak nevezan uz organizaciju Nove godine, ali sam dobio par informacija, zamolbi, zamjerki, da to možda nije najbolja lokacija u kontekstu događanja zadnjih par mjeseci oko HNK”,  rekao je Kordić. ”Ideja je fine stvari, događaja koji će nas skupiti, da dodatno shvatimo da živimo zajedno, a ne da ga počnemo graditi u ovom momentu na platformi svađa oko lokacija”, naveo je Kordić.

Na navedenoj lokaciji proteklih mjeseci održano je više protesta protiv izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar, a organizator je bio Medžlis Islamske zajednice Mostar. Proteste je predvodio  muftija mostarski Salem Dedović koji tvrdi da se na toj lokaciji nalazi Lakišića harem i da je gradnja HNK nelegalna.

Nakon niza protesta, 6. jula 2023.  Dedović se sastao sa gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem, te je objavljeno kako je gotovo s protestima. ”Iskazali smo dobru volju svih sudionika da sva otvorena pitanja rješavamo dijalogom, te kako nema potreba za bilo kakvim protestima. Interes svih nas je mir i stabilnost, kao i vladavina prava, a nikako destabilizacija izgrađenih odnosa i suživota”, poručio je mostarski gradonačelnik.

Organizacije dočeka Nove godine i protekle dvije godine nije prošla bez problema. Prije dvije godine organizator, odnosno gradonačelnik Mostara odlučio je ukinuti Zimski grad i uvesti ”Advent”, a period obilježavanja novogodišnjih i božićnih praznika bio je skraćen i nije obuhvatao pravoslavne praznike. ”Advent” je period u katoličkoj liturgijskog godini od četiri sedmice u kome se katolici pripremaju za Božić.

Prethodni članakVučić se u Pekingu sastao sa Vang Huningom (FOTO)
Naredni članakDodik: Mi nismo slobodni u BiH, to nije naša zemlja