Tenerife: Evakuisano oko 12.000 osoba, požar napreduje ka zapadu

Zbog požara koji već danima bjesni na Tenerifima, u španskom arhipelagu Kanarskih ostrva, evakuisano je oko 12.000 osoba, a ministarka socijalne zaštite Kandelarija Delgado saopštila je da je 11 opština pogođeno.

Vatra je zahvatila područje obima od 70 kilometara, progutala je više od 8.000 hektara i nastavlja da napreduje ka zapadu, piše španski Mundo.

U četiri skloništa koje je Crveni krst uspostavio u subotu ujutro bilo je smješteno samo 239 ljudi, uglavnom turista, naveli su u toj organizaciji i dodali da su pripremili još šest ograđenih prostora – paviljona i fudbalskih terena.

Kanarska ostrva, popularna turistička destinacija i dom za oko milion ljudi, tokom posljednjih nekoliko godina pogođena su sušom, kao i veći dio kontinentalne Španije, piše Gardijan.

Nadležne službe su potvrdile da su zbog klimatskih promjena količine padavina na Kanarskim ostrvima bile ispod prosjeka.

Zvaničnici EU smatraju da je globalno zagrijavanje izazvalo porast broja i intenzitet šumskih požara u Evropi, napominjući da je poslije 2017. godine, 2022. bila druga najgora godina po obimu štete od šumskih požara.

Požar na Tenerifima izbio je dok se kontinentalni dio Španije priprema za još jedan toplotni talas.

Španska državna meteorološka služba izdala je u subotu upozorenje da će temperature u narednim danima rasti i dostići 40 stepeni Celzijusa u nekim dijelovima kontinentalne Španije.

Prethodni članakĐoković u finalu Sinsinatija, zakazao novo finale sa Alkarasom
Naredni članakRadanović: Srbima u FBiH ugrožena osnovna ljudska prava