TEKTONSKE PROMJENE U KOŠARCI Evroliga dobila težak udarac od NBA, najbolja liga svijeta formira novo takmičenje u Evropi

NBA liga planira da se upusti u konkretne poslove u Evropi, pa kako piše Sportiko, planiraju da naprave novu Evropsku ligu.

Planira se da u saradnji sa FIBA, kao partnerom, osnuju novu ligu, a to je došlo kao produkt procene investicione banke “Raine Group NBA”, koju je NBA liga angažovala da procijeni evropsko tržište.

Istraživalo se koliko vrijede tržišta Evrope i Bliskog istoka, a navedeno je da je potencijal ovih tržišta oko tri milijarde dolara godišnje. NBA liga, sa druge strane, godišnje zarađuje 13 milijardi dolara, a prosječna vrijednost kluba je oko četiri milijarde dolara.

NBA u Evropi trenutno zarađuje nekoliko stotina miliona na osnovu TV prava, što je razlog vremenskih zona, pa se u Evropi emituje tek 40 utakmica NBA lige u udarnom terminu godišnje.

Mogućnost o tome da NBA želi da sapliće Evroligu na svakom koraku ne treba još uvijek razmatrati, ali nema nikakve sumnje da bi ovo donijelo nove potrese i nestabilnost u evropskoj košarci, pogotovo kada se uzme u obzir spajanje Evrokupa i FIBA Lige šampiona u narednim godinama.

Prethodni članakJeziv zločin: Ženi bušilicom izbušio glavu, pa pokušao izvršiti samoubistvo
Naredni članakUžas kod Živinica: Muškarac nastradao prilikom pada na TRANSPORTNU TRAKU Rudnika Dubrave