Tek smo se upoznali s delta sojem, a pred vratima nam je novi lambda soj

Nakon delta soja, stručnjaci upozoravaju i na novi, lambda soj virusa korona, poručujući da je sada, više nego ikada, važno da se proces vakcinacije intenzivira.

Vlasti Republike Srpske tvrde da su direktnom nabavkom obezbijedile dovoljne količine vakcina, u Brčko Distriktu kažu da se kreću istim putem, dok se Federacija BiH i dalje oslanja na donacije. Nakon kratke pauze, u glavnom bh. gradu nastavljena je revakcinacija, dok Banjalučani svoju dozu mogu dobiti bez prethodnog zakazivanja.

Smrtnosnija varijanta

Tek smo se upoznali s delta sojem virusa korona, a pred vratima nam je novi, takozvani, lambda soj. Promocija vakcinacije važnija je nego ikada, upozoravaju stručnjaci, s obzirom na to da je, kako pojašnjavaju, delta soj zarazniji, a lambda smrtonosniji od prethodnih varijanti.

“Vakcinisane osobe su manje prijavljivale infekciju iako ne mora značiti da ne mogu biti zaražene. Međutim, mogućnost prijenosa virusa sa vakcinisane na drugu nevakcinisanu ili ranije neinficiranu osobu, je zaista bitno manja i bitno kraća”, naveo je Teufik Goletić, profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

Na masovnu imunizaciju teško da možemo da računamo, barem u Federaciji BiH koja se oslanja na donacije, dok se sve više građana za svoju dozu odlučuje u susjednoj Srbiji. A upravo, zahvaljujući doniranim vakcinama iz Srbije nastavljena je i revakcinacija u glavnom gradu BiH. Građani su zadovoljni dinamikom procesa vakcinacije, ali nisu zadovoljni zbog toga što, kako kažu, iz Zetre često budu vraćeni.

“Za sutra je planirana revakcinacija svih onih koji su se vakcinisali 27. aprila, isto Astra Zenecom, njih je oko hiljadu. Sutra je i revakcinacija pripadnika Ministarstva sigurnosti, a sutra dolaze i onkološki pacijenti, koji su bili prethodni petak, a nisu dobili svoju prvu dozu. Tu je bio problem u komunikaciji između ZZJZ KS i onkološke klinike”, kazao je Ademir Spahić, koordinator vakcinacije u KS.

Direktne nabavke vakcina

S druge strane, nadležni u Republici Srpskoj za ovu nedjelju najavili su masovniju imunizaciju. Banjalučani će svoju dozu Astra Zenece moći da dobiju danas i sutra u Domu zdravlja i to bez prethodnog zakazivanja.

“Odlukom Štaba za vanredne situacije Republike Srpske kreće masovna imunizacija stanovnika i Banjaluke i svih drugih opština i gradova u RS. Dom zdravlja je za danas napravio “Dan otvorenih vrata” i oni će trajati do srijede, pa ćemo vidjeti i dalje da nastavimo sa tim procesom”, naveo je Bojan Vujičić, JZU Dom zdravlja Banjaluka.

Nezadovoljni preraspodjelom vakcina, posredstvom donacija, vlasti Brčko Distriktu najavljuju direktne nabavke vakcina.

“Tu, na neki način, u dobroj mjeri nismo zadovoljni iz razloga što neke donacije Brčko Distriktu parcipira sa 5 odsto ili 2.5 odsto. Ohrabrujuća činjenica za građane Brčko distrikta, kada je proces vakcinacije u pitanju je, da smo mi pokrenuli direktnu nabavku 20 hiljada Sinopharm vakcina”, rekao je Sead Sadić, šef Odjeljenja za zdravstvo Vlade Brčko distrikta.

Još smo daleko od 80 odsto vakcinisanih u državi, kako bismo mogli govoriti o kolektivnom imunitetu, kažu stručnjaci. Podaci pokazuju da je do sada u Republici Srpskoj vakcinisano 17 odsto sa jednom, a 10 odsto sa drugom dozom, dok je u Federaciji BiH osam odsto građana vakcinisano sa obje doze. N1

Prethodni članakSjednica Kriznog štaba Srbije
Naredni članakNesreća na radu: Otklanjajući kvar na dizalici, od strujnog udara poginuo radnik