Tegeltija razgovarao sa Merkelovom: Podrška Njemačke evropskim integracijama BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas telefonski sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel.

Telefonski razgovor je obavljen uoči samita Berlinskog procesa 5. jula u Berlinu, a na inicijativu Merkelove. Razgovarano je o predstojećem samitu i budućnosti proširenja Evropske unije.

Tokom razgovora, Tegeltija je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Njemačke evropskim integracijama BiH, te pozdravio inicijativu Berlinskog procesa izrazivši nadu da će Samit u Berlinu 5. jula biti još jedna potvrda posvećenosti regiona i Evropske unije procesu proširenja, kao i pristupanja zemalja zapadnog Balkana EU, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Tegeltija je istakao opredijeljenost institucija u BiH evropskom putu, povezanosti i unapređenju regionalne saradnje, koja je, kako je naglasio, pokazala svoj značaj tokom pandemije virusa korona.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim bilateralnim odnosima Njemačke i BiH, ukazavši na mogućnosti dodatnog unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Prethodni članakStanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora
Naredni članakPutin otkrio koju je vakcinu primio (VIDEO)