Tegeltija: Nije tačno da je Lavrovu zabranjen ulazak u BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da nije tačna izjava ministrke inostranih poslova Bisere Turković da je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu ili bilo kom ruskom funkcioneru zabranjen ulazak u BiH zbog krize u Ukrajini i odluka koje su donosile određene institucije EU.

Tegeltija je rekao Srni da je kod nadležnih agencija zaduženih za kontrolu ulaska u BiH provjeravao da li postoji eventualna zabrana ulaska i da mu je odgovoreno da niko nikada nije tako nešto razmatrao niti donio odluku.

– Odluku o zabrani bilo kom političkom predstavniku može samo donijeti Predsjedništvo BiH, a nakon toga će agencije nadležne za to provoditi tu odluku – pojasnio je Tegeltija.

Pozivanja na stavove pojedinih institucija EU da na osnovu toga može biti zabranjen ulazak u BiH bilo kom, Tegeltija je rekao da nije tačno.

– Ne postoji nikakva zabrana, niti je o tome razgovaralo Predsjedništvo BiH, niti Savjet ministara, a bez te dvije odluke to ne može da se donese – rekao je Tegeltija.

On je istakao da nema nikakve potrebe uznemiravati građane netačnim informacijama jer veoma je jasno po kojim se procedurama zabranjuje ulazak u zemlju.

– Bilo je sporadničnih zahtjeva prema pojedinim agencijama u BiH da se uvedu određene sankcije za pojedine kompanije, zabrana preleta i tome slično, ali je stav uvijek bio da će se to primjenjivati kada bude zvanična odluka Predsjedništva, a onda i Savjeta ministara – rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, svaka zemlja koja se opredijelila da uvodi sankcije prema pojedincima njihove vlade su o tome donosile odluke.

Ako bi se BiH bilo kada na tako nešto odlučila, Tegeltija kaže da se takve odluke moraju donijeti kroz institucije.

– To da li će neki ambasador mimo zvaničnog stava Predsjedništva prihvatiti neku rezoluciju ili slično ni na koji način ne obavezuje agencije za uvođenje sankcija prema pojedincima, jer one mogu da se donesu samo na osnovu odluke Predsjedništva BiH – zaključio je Tegeltija.

Prethodni članakPucnjava u Banjaluci, jedna osoba ranjena
Naredni članakPIKSIJEV JAPANAC PJEVA HIMNU IZ SVEG GLASA, A ERHAN MAŠOVIĆ ĆUTI!