Tegeltija: Destruktivne kritike koje dolaze iz SDA

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija izjavio je da svaki građanin, pa i politička partija imaju pravo na kritiku, a da one koje uporno dolaze od SDA nisu konstruktivne, već destruktivne i idu ka urušavanju nezavisnosti pravosuđa.

Tegeltija je istakao da se određene političke partije zalažu za nezavisno pravosuđe pod svojom kontrolom.

– Kada kažu nezavisno pravosuđe, to im samo služi kao oblanda pod kojom u stvari žele dominaciju stranaka, prije svega u VSTS-u, koji je krovna regulatorna institucija u pravosuđu – rekao je Tegeltija za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, SDA u saopštenjima, pa i deklaracijama to jasno iznosi.

– Činjenica je da ima prljavih podmetanja u kojima se VSTS na prvom mjestu pokušava izjednačiti sa nekakvim političkim institucijama, u kojima sjede predstavnici političkih partija i donose neke političke odluke u kojima imaju neke većine i manjine – naveo je Tegeltija.

On je dodao da su odluke VSTS-a u 95 odsto slučajeva donesene jednoglasno ili do dva glasa protiv od 15.

– Ekstremno su rijetke odluke u kojima je bilo preglasavanja i takvih je, u mojih šest godina, bilo tek nekoliko na pitanjima imenovanja. Napada se pravosuđe kako bi se, na neki način, te institucije proglasile neefikasnim, politizovanim i kako ih treba promijeniti, ali na način da se ostvare neke druge želje – istakao je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da se može prepoznati kome je to u cilju kada se pogleda ko su glavni promotori tih napada.

– SDA čak i u stranačkoj deklaraciji pominje VSTS. To i ne kriju. Pravosuđe je dio društva i funkcioniše u njemu. Stvaranjem takvog ambijenta, građanima se manipuliše i stvara ambijent u kojem se VSTS proglašava za neprijatelja. To je loše, ali, nažalost, živimo u BiH i moramo da se nosimo sa tim – naveo je Tegeltija.

Prethodni članakŠta ako birač odbije da nosi zaštitnu opremu?
Naredni članakAbazović i Medojević kandidati za šefa bezbjednosnih službi?