TAMINDŽIJA: IZETBEGOVIĆ RUŠI BiH OPSTRUIŠUĆI NAJVEĆE PROJEKTE U REPUBLICI SRPSKOJ

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija izjavio je da predsjednik SDA Bakir Izetbegović  razbija BiH opstruišući sve što se radi i gradi u Republici Srpskoj, prvo Hidroelektranu ”Buk Bijela”, a danas Hidroelektranu ”Dabar”.

”Zašto Izetbegović javno ne kaže da je za odcjepljenje Republike Srpske. Mi smo očekivali neke pozitivne vijesti nakon njegovog razgovora sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, a dočekali smo da Izetbegović ide u susjednu zemlju da bi radio protiv projekata u Republici Srpskoj i zaustavio investicije i razvoj. Mi se radujemo svakom velikom projektu u Federaciji i bićemo podrška. I ako je od Izetbegovića, previše je”, kaže za Top Portal Tamindžija koji je izvršni direktor u Hidroelektranama na Trebišnjici i dugo godina uključen u realizaciju projekta ”Gornji horizonti”

Tamindžija navodi sa je Izetbegović danas izgovorio laži oko ”Gornjih horizonata”. ”Ako je neinformisan, pozivam ga da se informiše, ali bojim se da je u pitanju čista zlonamjernost”, navodi Tamindžija.

On ističe da ”Gornji horizonti” nemaju štetan uticaj na okolinu, što je nakon trogodišnjeg sudskog spora potvrdio i Sud BiH.

”Gornji horizonti prema stručnoj studiji imaju pozitivan uticaj na Neretvu. Kada su male vode, akumulacija ‘Gornjih horizonata’ prihranjujte vrela, a u režimu velikih voda smanjuje poplave”, objašnjava Tamindžija.

On premijeru Hrvatske Andreju Plenekoviću poručuje da kada je u pitanju sistem HE na Trebišnjici i njegov razvoj da Bakir Izetbegović ne može biti sagovornik, već Republika Srpska.

”Kada je Plenković bio u Sarajevu dobio je podatke od predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije koliko smo zajedno pretrpili štete zbog neraspoloživosti HE ‘Dubrovnik’ i neodgovornog odnosa Vlade Hrvatske i Hrvatske elektroprivrede”, naveo je Tamindžija.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Mostaru da je sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem u Dubrovniku dogovorio da pokušaju zaustaviti projekat ”Gornji horizonti”.

”Saglasili smo se u vezi sa korištenjem voda za HE ‘Dabar’, odnosno ‘Gornje horizonte’ gdje se preusmjerava nevjerovatnih pet ili šest milijardi kubnih vode godišnje iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice što bi napravilo pustinju u ovom dijelu Hercegovine”, kazao je Izetbegović.

On je kazao da postoji konvencija koja se odnosi na zaštitu okoline koja ne dozvoljava da se bez dogovora u BiH i bez dogovara sa susjednim zemljama grade objekti poput HE ”Dabar” i preusmjeravaju vode.

”Radi se o pet šest milijardi kubnih vode godišnje i to bi u potpunosti izmijenilo ekološki sistem u Hercegovini. Tu imamo Hrvatsku uz sebe, da se to ne uradi. Oni bi banalno preusmjerili vode u Dubrovačku rijeku, tamo bi se sručile te količine čiste, pitke vode koja sada kroz Popovo polje do Opuzena nahrani i biljke i sav život koji zavisi od vode, močvare, ptice, ljude. Možemo zaustaviti taj projekat”, kazao je Izetbegović.

Vlada Republike Srpske potpisala je 31. decembra 2021. godine sa Kinezima ugovor o finansiranju i izgradnji hidroelektrane „Dabar“ težak 190 miliona evra.

HE “Dabar” je sastavni dio projekta “Gornji horizonti”, koji predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera i najveći je projekat u Republici Srpskoj ”težak” 650 miliona maraka koji je od životne važnosti za Hercegovinu.

Prethodni članakPOLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA U HNK ISPLAĆENO 1.040.851,00 KM
Naredni članakVijest odjeknula La Ligom: Veznjak Real Madrida pregovara s Barcelonom