Talibani traže da se obrate na Generalnoj skupstini UN

Talibani su zatražili da se obrate svjetskim liderima pred Ujedinjenim nacijama, a za tu priliku odredili su njihovog portparola u Dohi Suhaila Šahina, koji bi bio avganistanski ambasador u Ujedinjenim nacijama, prenosi Rojters.

Talibanski ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutak zatražio je pismeno od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa da se njihov predstavnik pojavi u Njujorku.

Mutaki je zamolio da Šahin govori tokom godišnje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se završava u ponedeljak 27. septembra.

Portparol Guteresa Fahran Hak potvrdio je da je Mutaki poslao pismo, a Rojters dodaje da ovim potezom počinje “obračun” talibana sa Gulamom Isačajem, ambasadorom svrgnute vlade Avganistana.

Hak je rekao da su rivalski zahtjevi za mjesto Avganistana u Ujedinjenim nacijama poslati tijelu sačinjenom od devet članova, među kojima su predstavnici SAD, Kine i Rusije.

Međutim, to tijelo se neće sastati prije ponedeljka, tako da je pod znakom pitanja da li će talibani uopšte stići da se obrate svjetskim liderima.

Ukoliko UN eventualno prihvati da se talibanski ambasador obrati to bi bio značajan korak islamističke grupe ka međunarodnom priznanju, čime bi se možda “otključala” neophodna sredstva za urušenu avganistansku ekonomiju.

Guteres je rekao da je želja talibana za međunarodnim priznanjem jedina poluga koju druge zemlje mogu da iskoriste da ih pritisnu da sastave inkluzivnu vladu, da poštuju ljudska prava, posebno žena.

Inače, u pismu talibani navode i da je misija Isačaja “završena i da više ne predstavlja Avganistan”, dodao Hak.

Dok se ne donese drugačija odluka, Isačaj, međutim, ostaje predstavnik ambasad, tako bar kažu pravila Generalne skupštine.

Zasad je on na rasporedu da se obrati posljednjeg dana sastanaka 27. septembra.

Prethodni članakNavijači presreli automobil sudije Topalovića i zapalili ga bakljama nakon utakmice u Mostaru, ima povrijeđenih
Naredni članakSaobraćaj i dalje u prekidu na Jarinju i Brnjaku