TAJMS O DEŠAVANJIMA U BiH “Zapad sprema sankcije za lidere Srba da bi se izbjegao rat”

Zapadne sile pripremaju niz sankcija protiv lidera Srba u BiH koji zbog svojih poteza mogu da izazovu raspad BiH i pokrenu novi sukob na Balkanu, piše britanski list Tajms.

Prema diplomatskim izvorima, SAD i Velika Britanija pripremaju mjere za kažnjavanje nacionalističkog lidera Srba u BiH Milorada Dodika, a Njemačka u Evropskoj uniji ima slična nastojanja – naveo je list.

Iako je Dejtonski mirovni sporazum osigurao mir, Tajms piše da Zapad strahuje da bi „nove separatističke aktivnosti mogle da nanesu veliki udarac zapadnoj diplomatiji, posebno ukoliko se uzme u obzir neslavan završetak misije u Avganistanu“.

– Vlada SAD i Evropa strahuju da će raspad BiH zadati još jedan udarac diplomatiji ovih zemalja pogotvo poslije raspada avganistanske vlade koju su podržavale zapadne zemlje. Od svega što se dešava u BiH, najveću korist bi mogle da imaju Rusija i Kina koje šire uticaj na tom prostoru – navodi se u tekstu Tajmsa.

U posljednjih nekoliko dana među diplomatskim krugovima intenzivirana je priča o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku kao i drugim zvaničnicima u Republike Srpske i kompanijama koje su povezane s njima, prenosi N1.

Prethodni članakZavršen protest „Mural mora pasti“: Mladićev lik i dalje ostaje na zgradi
Naredni članakNevjerovatan 43-godišnji niz došao kraju – Đoković i Medvedev nisu bili „dovoljni“