Tajani: Ulazak NATO vojske u Ukrajinu mogao bi da izazove treći svjetski rat

Opcija da se pošalju NATO trupe u Ukrajinu bi bila potencijalna prijetnja od izbijanja trećeg svjetskog rata, rekao je danas italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

– Ne vjerujem da će NATO ući u Ukrajinu. Nadam se da se to neće desiti – rekao je Tajani upitan da prokomentariše riječi Emanuela Makrona, predsjednika Francuske, koji nije isključio ni tu opciju.

Tajani je dodao da ulazak u rat sa Rusijom znači rizik od trećeg svjetskog rata, odbacujući mogućnost da bi italijanska vojska išla u ukrajinu da se bori protiv ruskog napada, prenela je Ansa.

– Mi smo za odbranu međunarodnog prava i ukrajinskih sloboda, ali nismo za rat sa Rusijom. Dajemo Kijevu vojnu, ekonomsku i tehničku pomoć razne vrste, međutim, ulazak u rat mi djeluje kao greška, i svi Italijani, kao i sve osobe sa razumom, ne žele ovo – istakao je Tajani.

On je naveo da italijanski vojnici rade dobru stvar u Crvenom moru kako bi zaštitili komercijalne brodove od napada Huta.

– Italijanski vojnici rade dobru stvar u Libanu, Africi i Iraku, oni su donosioci mira i slobode, a Italija nije u ratu sa Rusijom – poručio je Tajani.

Prethodni članakDodik: Glavni pregovarač sa Evropskom unijom da bude iz Republike Srpske
Naredni članakMilanović nosilac izborne liste SDP i kandidat za premijera Hrvatske