Tadž Mahal nakon šest mjeseci otvoren za posjetioce

Ponovo je otvoren istorijski arhitektonski spomenik Tadž Mahal koji je bio šest mjeseci zatvoren zbog pandemije virusa korona.

Malo se ljudi pojavilo da vidi kultni Tadž Mahal. Ulaz, koji obično ima duge redove, u ponedjeljak je uglavnom bio prazan dok su službenici čekali posjetioce, prenosi BBC.

Nove epidemiološke mjere uključuju zabranu grupnih fotografija, provjeru temperature na ulazu i digitalne karte. Selfiji su dozvoljeni.

Spomenik će dnevno primiti 5.000 posjetilaca, jer izvještaji Indije bilježe slučajeve kovida-19 svaki dan.

Mramorni mauzolej iz 17. vijeka sagradio je mogulski car Šah Džahan u spomen na svoju kraljicu Mumtaz Mahal. Odavno je jedna od vodećih turističkih atrakcija, a svaki dan je prije pandemije imala je 70. 000 posjetilaca

Posljednji je put Tadž Mahal nakratko je zatvoren 1978. godine kada je grad Agra, gdje se nalazi, poplavio. I prije toga, spomenik je bio zatvoren na nekoliko dana 1971. godine, tokom rata između Indije i Pakistana.

Čitav kampus je saniran prije nego što su se vrata otvorila u osam sati jutros i svi su zvaničnici viđeni s maskama i štitovima za lice, rekao je za BBC lokalni novinar Jogeš Kumar Singh, koji je bio kod spomenika kada je otvoren.

Indija je do sada prijavila više od pet miliona slučajeva virusa korona, a Utar Pradeš, u kojem se nalazi Tadž Mahal, peta je savezna država u Indiji po broju slučajeva virusa korona. Ujedno je to i najmnogoljudnija država u Indiji.

Prethodni članakOtkriveno zašto zaboravljamo snove
Naredni članakUništava li virus korona pranje veša u mašini?