Svi se smiju HRT-u: Očarani djevojčicom iz Srbije koja je uspjela da savlada hrvatski jezik

Srpski povratnici u Hrvatsku moraju dobro da nauče hrvatski jezik kako bi bili ravnopravni članovi zajednice – Hrvatska televizija /HTV/ emitovala je prilog o sedamnaestogodišnjakinji iz Kruševca koja je, kako se navodi, “uspjela da nauči hrvatski jezik”.

Tea Lončar, koja se sa roditeljima vratila u Karin u Hrvatskoj uspješno je savladala hrvatski jezik, navodi se u prilogu u kome novinar kruševački dijalekat naziva srpskim jezikom.

“Naučiti jezik za samo tri godine tako dobro da možete ići na takmičenja je uspjeh i za vrsne jezikoslovce. A to je postigla sedamnaestogodišnja Tea Lončar iz Karina koja je materinski srpski zamijenila materinskim hrvatskim”, prenosi HTV.

U prilogu se navodi da je Tea najbolja učenica obrovačke srednje škole i da ne namjerava da se zaustavi na tome.

Ekipa koja je radila prilog navodi da je “pred Teom dobro pazila šta i kako govori jer je Tea analizirala svaku riječ”.

Kako navodi portal “Indeks”, novinar je “terorisao” gledaoce “jezičkim purizmom koji je uvela vlast Franje Tuđmana” i zbog kojeg Hrvati “stalno žive u strahu da ne bi nešto pogrešno rekli naročito da ne bi upotrijebili neki `srbizam`”.

Portal ovaj prilog HTV-a naziva bizarnim i ukazuje na činjenicu da novinar ne zna razliku između jezika i dijalekta, pa se tako kruševački dijalekt predstavio kao srpski jezik.

Ovaj prilog izazvao je lavinu smiješnih komentara na društvenim mrežama amnogi ga porede sa poznatim epizodama iz emisije Nadrealisti.

Prethodni članakSmajlović: U BiH utvrđen prenos virusa korona sa čovjeka na psa
Naredni članakVučić razgovarao sa Putinom: Srbija će uz pomoć ruskih stručnjaka proizvoditi vakcine