SVETOM ARHIJEREJSKOM LITURGIJOM POČELO OBILJEŽAVANJE MITROVDANA

– Svetom arhijerejskom liturgijom koju u Sabornom hramu Vaznesenja gospodnjeg u Nevesinju služe episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije počelo je obilježavanje Mitrovdana – Dana opštine Nevesinje i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske, te obilježavanje slavnih Mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine.

Nakon liturgije u porti Sabornog hrama u 10.30 časova biće obavljen slavski obred povodom hramu krsne slave Boračke organizacije i osvještan Spomenik nevino stradalim djevojkama u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje Mitrovdana nastavlja se polaganjem cvijeća na Spomenik slobode, a potom će uslijediti  otkrivanje Spomenika proslavljenom komandantu Novici Gušiću i obraćanje zvaničnika u 12.30 časova.

Manifestaciji prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, narodni poslanici, ratni komandanti, predstavnici boračkih organizacija i drugi gosti.

Obilježavanje Mitrovdana organizuju Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, Boračka organizacija RS i Opština Nevesinje.

Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca ove brigade koju su činili uglavnom borci iz Nevesinja i doline Neretve, a ranjeno ih je 750. Samo na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok ih je 140 ranjeno.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.

Život za odbranu Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade koju su činili borci iz Nevesinja i doline Neretve.

Za vojničke zasluge u Mitrovdanskim i drugim bitkama Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem – Ordenom Nemanjića.