SVETI VASILIJE OSTROŠKI PROSLAVLJEN U BLAGAJU KOD MOSTARA

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Blagaju kod Mostara proslavila je danas svoju hramovnu slavu.

Liturgiju su služili paroh mostarski o. Radivoje Krulj, paroh blagajski Branimir Borovčanin i sveštenici Duško Kojić i Nebojša Radić.

Slava je i ove godine održana uz prisustvo manjeg broja vjernika nego što je to uobičajeno, jer su još uvijek na snazi vanredne mjere zbog pandemije virusa korona.

Otac Radivoje Krulj je posle službe održao besjedu u kojoj se zahvalio svima i čestitao praznik, te poučio još jednom narod o životu i djelima Svetog Vasilije.

Sveštenik Borovčanin rekao je da se Svetom Vasiliju Ostroškom i Tvrdoškom Čudotvorcu molimo i danas i uvijek za spasenje svih i da je on zaštitnik ove parohije.

-Služba je protekla u domaćinskoj atmosferi i prikupljanju sredstava za člana naše zajednice koji treba na operaciju. Ljudi su i danas pokazali svoje milosrđe i jedinstvo, rekao je o. Borovčanin.

U blagajsku crkvu idu vjernici iz svih južnih mostarskih naselja, pa i cijelog Mostara, a i danas su posvjedočili da je ovo za njih veliki dan, jer je Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški, svetac koji vjekovima čuva srpsku Hercegovinu i njen vjerni narod i koji se s posebnim poštovanjem poštuje, svetkuje i proslavlja.

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju je izgrađena 1893. godine, a minirana je i zapaljena u junu 1992. godine, u vrijeme kada su stradali svi pravoslavni hramovi u dolini Neretve.

Obnovljena je i osvešana u avgustu 2016. godine.