SVETI VASILIJE OSTROŠKI OBUČEN U NOVE ODEŽDE: Mitropolit Joanikije sa vladikama Dimitrijem, Atanasijem i Metodijem obukao novu odeždu na svetitelja

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Gornjem Ostrogu, a molitvenom sabranju prethodilo je presvlačenje čudotvornih moštiju Svetog Vasilija Ostroškog u nove sveštene odežde nakon više od 20 godina.

Vladika Joanikije rekao je da se sa episkopima mileševskim Atanasijem, budimljansko-nikšićkim Metodijem i zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem sabrao da nakon 20 i više godina u nove sveštene odežde obuku Svetog Vasilija, kako je to uvijek rađeno, u malom krugu bratije i sveštenika.

– Tome nas uči Sveti Vasilije Ostroški, koji se povlačio od svijeta u ostrošku pećinu, gdje se zajedno sa monasima ostroške svetinje koja je i ranije ovdje poživjela, Bogu molio podaleko od svijeta, od vreve ovoga svijeta i života, da se ovdje Duhom Svetim kroz molitve i post, obogati. A onda je išao i svome narodu i tješio ga i hrabrio ga, bio stub svete vjere pravoslavne i narod je imao oko koga da se sabere, tako je i vjeru svoju sačuvao u najtežim vremenima, a Bog nas je milovao preko Svetog Vasilija – istakao je mitropolit Joanikije.

FOTO: SRNA

Mitropolit Joanikije naveo je da se, kada se govori o čudima Svetog Vasilija, svjedoče samo ona čuda koja su se zaista dogodila, koja su očigledna, ali da je mnogo više onih nevidljivih čuda.

 Sveti Vasilije bio je veliki isposnik i molitvenik, ali je i svega sebe prinosio na žrtvu svome narodu, svojoj Crkvi, za nju se žrtvovao, i zbog te njegove ljubavi Gospod ga je udostoio velikih čudesa, da čini mnoga čudesa još u vrijeme svog zemaljskog života, a posebno posle njegove blažene končine, pa se njegovo žitije koje je na zemlji započeto nastavlja na nebesima i dopisuje se posle njegovog upokojenja– rekao je vladika Joanikije.

Vladika Joanikije je istakao da je znao blagočestivi narod, poučen Svetim Savom, Svetim Arsenijem, čije mošti počivaju nedaleko od Ostroga u manastiru Ždrebaoniku, poučen Svetim Vasilijem Ostroškim i Svetim Petrom Cetinjskim, da je put spasenja uski put.

Vladika mileševski Atanasije u besjedi sabranima zablagodario je mitropolitu Joanikiju za današnji sabor pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Prethodni članakPatrijarh Porfirije čestitao Uskrs katoličkim vjernicima
Naredni članakDačić: Konakovićeva izjava pokazuje zlonamjernost i dvostruke aršine bošnjačkih političara