SVETI NIKOLA DAROVAO MOSTARSKU DJECU

U Staroj crkvi u Mostaru jutros je povodom praznika Svetog Nikole služena sveta liturgija, a potom su sva pravoslavna djeca sa područja Mostara dobila paketiće.

Sveštenik Radivoje Krulj u besjedi je kazao da je Sveti Nikola zaštitnik djece i da je najviše volio djecu. On je naglasio da je da Sveti Nikola pravilno učio i pravilno naučen, te poručio da je znanje najveće bogatstvo koje čovjek može imati.

”Znanje nam niko ne može oduzeti. Možemo izgubiti gradove, kuće, imanja, može nam biti uništena i crkva i hram, kao što nam je bilo uništeno, ali znanje nam niko ne može oduzeti, zato je znanje najveće bogatstvo. Na početku 4. vijeka, 325. godine u Nikeji su se sabrali sveti oci da raspravljaju o učenju o Bogu, o Bogu Trojici, Bogu bezgraničnoj i nesebičnoj ljubavi, Ocu, Sinu i Duhu Svetom. Na tom saboru je Sveti otac Nikolaj svojim znanjem i svojim stavom posvjedočio našu vjeru i od te 325. godine mi ispovjedamo vjeru. Tada je donesen simbol vjere koga čitamo na svakoj službi. Zato je Sveti Nikola zaštitnik djece”, kazao je Krulj.

Krulj je kazao da su paketiće spremili ljudi koji se bore za srpski narod u Mostaru na čelu sa dr Veliborom Milivojevićem. ”Da Bog da da se najprije izbore znanjem i da se uvijek učimo i da sa znanjem prosvijetlimo i unaprijedimo život i u ovom gradu. Tako ćemo biti svjetlost ovog grada, a tako smo i svjetlost svijetu”, naveo je Krulj.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj vjernika i djece uz poštovanje epidemioloških mjera.