SVETI MUČENICI ŽITOMISLIĆKI PO PRVI PUT PROSLAVLJENI U SVOME MANASTIRU I DOLINI NERETVE (FOTO, VIDEO)

Sveti sveštenomčenici žitomilslićki danas su po prvi put proslavljeni u dolini Neretve, u manastiru gdje su živjeli i u kome počivaju. Uz prisustvo velikog broja vjernika i zvaničnika Svetu arhijerejsku liturgiju su u Manastiru Žitomislić služili  episkop niški Arsenije, episkom dalmatinski Nikodim i episkop zahumsko-hercegovački i primosrki Dimitrije uz sasluženje velikog broja sveštenika.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao je da je tek danas u potpunosti obnovljen manastir Žitomislić.

„U pjesmama pjevamo prepodobnim mučenicima žitomislićkim da su oni iz carstva nebeskog obnovili ovu svetinju na Neretvi, ovaj Manastir Žitomislić u kome je sažeto i ime Hristovo. I mi smo sada ispunili dug njima i stavili pečat na obnovu ovog  manastira. Blagdaću Božijom i otvorenim srcem našeg igumana Danila i njegovom inicijativom mi smo shvatili da mi nemamo taj dan koji je posjećen Svetim mučenicima žitomislićkim. Proslavljali smo ih uvijek kada se ovdje saberemo ali evo na današnji dan praznujemo prvi put dan njihovog stradanja, kao dan njihovog ulaska u Carstvo nebesko i kao dan njihovog proslavljenja i u njima proslavljenja našeg. Neka se mole za nas da i mi idemo Hristovim stopama, mučeničkim stopama. Sve što vrijed na ovom svijetu i sve što je ispunjeno ljubavlju i svaka vrlina, svemu tome je suština Hristos Bog naš i njegova žrtva. Sveti mučenici su se do krvi poistovjetili sa tom žrtvom a nama ostaje da se odričući se naših slabosti i sebičluka ispunjavamo blagodaću Božijom“, rekao je episkop Dimitrije.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović naglasio je da je današnje praznovanje kruna svega što se radilo od povratka u manastir.

Iguman Danilo podsjetio je da se mučenici žitomislićki poštuju godinama u manastiru, ali da se od ove godine počinje sa tradicijom slavljenja u cijelom pravoslavnom svijetu jer je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve odredio datum praznovanja Svetih sveštenomučenika žitomislićkih i to će od ove godine i svih narednih godina biti 26. jun.

Iguman Danilo naglašava da se po prvi put slavi dan Svetih sveštenomučenika žitomislićkih koji su kanonizovani 2005. kada je osvećen manastir Žitomislić.

Žitomislićki mučenici su bratstvo manastira Žitomislić i postradali su u Drugog svjetskom ratu. Sa uspostavom NDH bratstvo manastira Žitomislić i svi ostali bili su pozvani da se jave u mjesni ured. Tada je na čelu manastira bio iguman Konstantin Vučurović, jeromonah Dositej Vukićević, jeromonah Makarije Pejak, iskušenik Mladen Šaran, iskušenik Obren Okiljević, bogoslov Marko Prodanović i bogoslov Branko Bilanović. Kod njih se tada našao u gostima i protođakon iz Mostara Vladimir Čejović koji je došao iz Crne Gore bježeći od tamošnjih ratnih dešavanja.

Toga dana 1941. su mučeni i bačeni u Vidonju jamu gdje su zatrpani kamenjem. Mitropolit Vladislav je pokušavao šezdesetih godina da ih dostojno sahrani, međutim komunističke vlasti to nikada nisu dozvolile. Tek 1991. godine su izvađeni iz jame i sahranjeni u grobnici iznad crkve u manastiru Žitomislić, no ni tada nisu imali mira.

„1992. godine je razoren manastir i tada su novi mučitelji bacili eksploziv u njihovu  grobnicu tako da su oni dva puta stradali. Mi danas imamo samo dio  sačuvanih njihovih kostiju koje čuvamo u crkvi ispred oltara. 2005. godine proglašeni su za mučenike jer su dva puta stradali i od tada do danas  ih poštujemo, pjevamo ih na svakoj liturgiji i molimo im se kao svojim nebeskim zaštitnicima“, rekao je iguman Danilo.

Episkop Arsenije je u besjedi podsjetio na riječi Isusa Hrista koji je apostolima rekao „hajde zamnom“, te naglasio da su to riječi pune sile i moći koje imaju i danas istu vrijednost jer su mnogi na samo te riječi polazili za Hristom.

„Kroz vjekove u crkvi su sveti božji ljudi, mučenici, svoju vjeru upravo krvlju svojom zapečatili kao što su i mučenici žitomislićki svoju vjeru u Hrista Vasrsloga, Hrista koji nam daje vječni i neprolazni život. Te riječi Hristove „hajde zamnom“ su isto tako važne i upućene svima nama kao što su i onoga dana bile upućene apostolima jer crkva Njegova jeste neprestana Pedesetnica. Iskustvo Pedestnice jeste iskustvo silaska Duha svetoga u crkvi njegovoj jer tako smo Crkva njegova na zemlji, ovdje i sada prisustvo carstva nebeskoga. U Hristu riječi su upućene svima nama „hajdete zamnom“ dođite u moju crkvu da iskusite taj susret sa mnom koji su iskusili i sveti apostoli. Hajdete zamnom sljedujmo ovim riječima  Hristovim i ponesimo krst svoj jer krst koji nam Gospod daje  nije ni manji ni veći od onoga koliko možemo ponijeti. Gospo zna i  naša srca i naše misli. Gospod zna i kakvi smo i koliko možemo da ponesemo i Gospod nas poziva i nemojmo da se ne odazovemo na njegov poziv „hajde zamnom“. Neka nam je srećan i blagosloven današnji praznik“, rekao je episkop Arsenije.

 

Na proslavi Svetih sveštenomučenika Žitomislićkih bio je prisutan veliki broj vjernika i zvaničnika, između kojih direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović, načelnici opština istočne Hercegovine Milenko Avdalović, Ognjen Milinković, Veselin Vujović, Nenad Abramović, Božo Sjeran, zamjenik predsjednika GV Mostar Velibor Milivojević, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Ljubica Miljanović, predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak i mnogi drugi.

Proslava se nastavlja Akademijom na kojoj će se govoriti o Svetim mučenicima žitomislićkim i manastiru Žitomislić.

Prethodni članakDodik: Operacija Koridor ključni trenutak za Srpsku
Naredni članakPatrijarh Porfirije služio liturgiju u prisustvu velikog broja vjernika