Pravoslavni sveštenik zapjevao na hodžinom vjenčanju (VIDEO)

U nedavno obnovljenoj Krzlar-Aginoj džamiji u Mrkonjić Gradu, desio se događaj koji će ostati urezan u pamćenju mnogih ljudi i koji istinski oslikava duh otvorenosti, razumijevanja i zajedništva među različitim vjerskim uvjerenjima.

Naime, Efendija Haris Mekić koji je porijeklom iz Kačuna i Elma Duranović iz Jajca udružili su se u svetom braku, a njihovo šerijatsko vjenčanje označilo je poseban trenutak u Krzlar-Aginoj džamiji, budući da je to prvo takvo slavlje nakon trideset godina u Mrkonjić Gradu, piše Jajice Online.

Ova svadbena ceremonija nije samo bila odraz posebnog doprinosa vjerničke zajednice, već i pravi simbol otvorenosti srca, međusobnog razumijevanja i tolerancije među pripadnicima različitih vjerskih grupa. Na ovom predivnom vjenčanju su se okupili imami, pravoslavni i katolički sveštenici, zajedno sa mnogim drugim prisutnima, svi zajedno stvarajući nezaboravnu atmosferu, ispunjenu pjesmom i radosti zbog jedinstvene činidbe ovog mladog para.

Krzlar-Agina džamija, koja je nedavno ponovno postala mjesto vjerskih obreda, ima posebno značenje u srcima lokalnog stanovništva. Njena bogata istorija i duboko ukorijenjeni značaj za vjersku zajednicu čine je dragocjenim dijelom identiteta ovog grada. Nakon dugog perioda tišine, ponovno se začuo ezan s munare džamije, najprije tokom ramazana, a sada i povodom ovog značajnog vjenčanja.

Jedan poseban trenutak na svadbenoj proslavi dočarao je duh razumijevanja i zajedništva. Pravoslavni sveštenik Dobrica Tepić preuzeo je mikrofon i izveo emotivnu pjesmu “Kao moja mati” poznatog izvođača Zdravka Čolića. Ovaj gest duboko je obogatila atmosferu vjenčanja, potvrđujući poruku o toleranciji i prihvatanju među različitim vjerskim zajednicama.

Snimak ovog posebnog trenutka brzo se proširio društvenim mrežama, osvojivši simpatije širom Bosne i Hercegovine, ali i šire.

“Kad u zemlji distinkcije na naše i njihove na osnovu imena, načina molitve i obraćanja istom Bogu, dočekaš da pravoslavni sveštenik zapjeva na hodžinoj svadbi.. Oduševljenje, korak naprijed od onih 536.374 unazad. Vraćamo se jedinoj legalnoj i smislenoj podjeli ljudi, dobar-loš čovjek”, stoji u opisu videa.

Njihova sreća i ova inspirativna priča neka nam služe kao podsjetnik da međusobno razumijevanje i poštovanje nisu nedostižni ciljevi, već se mogu ostvariti kroz iskrenu volju da gradimo mostove umjesto zidova.

Ovaj svečani događaj u Krzlar-Aginoj džamiji podsjeća nas da smo, prije svega, svi ljudi, te da se dijelimo na dobre i loše, bez obzira na vjersku pripadnost. Kroz ovakve svjetle primjere, gradimo svijet koji cijeni različitosti i istinski se trudi da izgradi bolju budućnost za sve nas.

Prethodni članakKarleuša napravila proslavu u svojoj vili povodom izlaska “Alfe”: Snimljena u vatrenom plesu sa Milicom Pavlović
Naredni članakNešić: Više policajaca pod istragom zbog trostrukog ubistva u Gradačcu