Švedska postala članica NATO

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg saopštio je da je Švedska zvanično postala 32. članica Alijanse.

– Zvanično je – Švedska je sada 32. članica NATO, čime je zauzela mjesto za našim stolom koje joj pripada – napisao je Stoltenberg na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da pristupanje Švedske “čini NATO jačim, a Švedsku i cijelu Alijansu bezbjednijom”.

– Radujem se podizanju njihove zastave u štabu NATO u ponedjeljak – naveo je prvi čovjek Alijanse.

Švedski premijer Ulf Kristerson, koji zajedno sa šefom diplomatije Tobijasom Bilstromom boravi u poseti Vašingtonu, zahvalio je zemljama NATO-a.

– Švedska je sada članica NATO. Hvala svim saveznicima što ste nas dočekali kao 32. člana. Težićemo jedinstvu, solidarnosti i podjeli tereta, i u potpunosti ćemo se pridržavati vrijednosti Vašingtonskog sporazuma: slobode, demokratije, slobode pojedinca i vladavine prava. Zajedno jači – napisao je Kristerson na mreži Iks.

Ranije danas, Švedska je od generalnog sekretara NATO dobila formalni poziv za članstvo, saopštio je premijer Kristerson.

Ministarka energetike i industrije Eba Buš saopštila je na konferenciji u Stokholmu da je Švedska prihvatila poziv za pristup na vanrednoj sednici, prenio je švedski javni servis SVT.

– Počinje novo poglavlje u istoriji Kraljevine Švedske. Sada gradimo sigurnost, mir i slobodu zajedno sa drugima – rekla je Eba Buš.

Svečana ceremonija pristupanja Švedske NATO održava se u Vašingtonu.

Švedska je zahtjev za članstvo podnijela u maju 2022. godine, a iako su gotovo sve članice brzo ratifikovale pristup skandinavske države, Turska je to učinila tek u januaru ove godine, a Mađarska je posljednja ratifikovala švedski zahtjev 26. februara.

Prethodni članakKošarac: Srpska za rješavanje svih 14 ključnih prioriteta
Naredni članakSrbija će predsjedavati GPAI