Sve oči uprte u Petrinju: Evropa i Srbija najavile pomoć

Sve raspoložive vatrogasne ekipe iz Zagreba, na putu su prema Petrinji, gdje spasilačke službe i vatrogasci golim rukama pretražuju ruševine. Iz jednog stambenog višespratnog objekta izvučeni su otac i dijete koji su vozilom Hitne medicinske pomoći prebačeni u bolnicu.

Gradonačelnik Darinko Dumbović izjavio je da je u Petrinji poginulo jedno dijete. Hrvatska vojska u Petrinji pruža pomoć u sanaciji nastale štete nakon razornog potresa, javilo je Ministarstvo odbrane, ističući da je u Petrinji i ministar odbrane Mario Banožić.

U Petrinji se nalazi i predsjednik RH Zoran Mlanović te premijer Andrej Plenković, a u grad su se uputili i spašavatelji Hrvatske gorske službe spašavanja iz cijele Hrvatske.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak u Petrinji da su u Sisačko-moslavačku županiju upućene sve nadležne službe kako bi pomogle stanovnicima nakon katastrofalnog potresa od 6,2 stepena, tragedije koja ih je pogodila, te da će dio Petrinjaca morati biti evakuisan.

“Vojska je tu policija, Civilna zaštita, vatrogasci, dolaze iz Zagreba službe Hitne pomoći, doći će HGSS iz Splita, otišli su vojni helikopteri po njih. Sve ćemo dignuti”, rekao je Plenković u izjavi novinarima u Petrinji, gdje je došao nakon što je oko 12,20 sati snažan potres magnitude 6,2 stepena pogodio područje Petrinje.

Dodao je da će se morati pronaći alternativni smještaj za građane kojima su stradale kuće i stanovi. “Doći će kontejneri, dio ljudi ćemo morati maknuti iz Petrinje jer nije sigurno ovdje biti. To je jasno kao dan”, rekao je premijer. “Žao nam je. Ovo je baš tragedija”, naglsio je predsjednik Vlade.

O cijeloj situaciji na Twitteru se oglasila predsjednica Evropske komisije.

“Još jedan snažan potres pogodio je Hrvatsku, drugi u dva dana. Razgovarala sam s premijerom Plenkovićem. Spremni smo pomoći. Zamolila sam europskog povjerenika za krizne situacije Janeza Lenarčića da otputuje u Hrvatsku čim to bude moguće”, napisala je na Twitteru.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je najavio pomoć Hrvatskoj. Iz cijele Hrvatske šalju se poruke Petrinjcima kojima se nudi smještaj. Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) objavila je na twitteru da su spasioci iz cijele Hrvatske krenuli su u Petrinju kako bi pomogli u traganju i spašavanju nakon razornog potresa.