Danas slava Crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Blagaju kod Mostara danas proslavlja slavu hrama.

Sveta liturgija počinje u 9 časova.

Paroh blagajski Aleksandar Grčić pozvao je putem društvenih mreže sve vjernike na slavu hrama, a nakon svete liturgije pripremljeno je i posluženje za sve prisutne u porti hrama.

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju je izgrađena 1893. godine, a minirana je i zapaljena u junu 1992. godine, u vrijeme kada su stradali svi pravoslavni hramovi u dolini Neretve.

Obnova pravoslavne svetinje, koja je i zaštićeni nacionalni spomenik, obnovljena je i osveštana u avgustu 2016. godine.

Od decembra prošle godine dio sveštene odežde Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca čuva se u crkvi u Blagaju.

Dio sveštene odežde Svetog Vasilija Ostroškog u crkvu u Blagaju donesen je po blagoslovu arhiepiskopa cetinjskog mitropolita crnogorsko – primorskog g. Joanikija, a na molbu episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog g. Dimitrija.

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog se presvlače svake sedme godine. Dio odežde Svetog Vasilije Ostroškog može se dobiti na čuvanje u svetinjama u kojima će se vjerni narod moliti i poklanjati svetitelju.

Za vjernike u Mostaru i Hercegovini današnja slava je veliki dan, jer je Sveti Vasilije Ostroški, svetac koji vijekovima čuva srpsku Hercegovinu i njen vjerni narod i koji se s posebnim poštovanjem poštuje, svetkuje i proslavlja.

Prethodni članakTuga koja traje cijeli život – U Donjoj Gradini obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida
Naredni članakDarko Mladić: Generalu otkazali bubrezi, odbijen zahtjev da ga prebace na liječenje u Beograd