Šuput: Sve je čisto, štitićemo interese Srpske

Predsjednica Komisije za koncesije Republike Srpske Maja Šuput izjavila je da je sve čisto kada je u pitanju izgradnja Hidroelektrane Buk Bijela na Drini i da će taj utemeljeni stav braniti i u zajedničkoj komisiji za koncesije, čije je formiranje u toku.

Zajednička komisija za koncesije, u kojoj će se naći republički eksperti i njihove kolege sa nivoa BiH, trebalo bi da do kraja oktobra zauzme stav u vezi sa problematizovanom gradnjom HE Buk Bijela, koju zajednički nastoje da realizuju Republika Srpska i Srbija, a članovi će uskoro da se, prvi put, nađu za istim stolom.

Šuputova je potvrdila za Glas Srpske da su stupili u kontakt sa kolegama iz Komisije za koncesije BiH, da su obaviješteni o formiranju zajedničke komisije, ali da još nisu dobili rješenja, te da ih očekuju narednih dana.

– Komisija za koncesije Srpske je sprovela postupak u skladu sa Zakonom o koncesijama. Sarađivaćemo, ali idemo u pravcu zaštite interesa Srpske. U ovom nema ništa sporno. Ovo je čak projekat koji je od koristi za cijelu BiH – istakla je Šuputova.

Ona je dodala da oni znaju svoje polazne osnove, od kojih ne odustaju, te istakla da će više informacija o samom radu zajedničke komisije i svim ostalim detaljima biti narednih dana.

– Imamo sve ranije dokumente, na osnovu kojih su i sprovedene procedure za dodjelu koncesije, i sa njima idemo pred ostale kolege sa nivoa BiH. Stojimo iza tih dokumenata i branimo taj stav Srpske u okvirima budućeg rada kroz zajedničku komisiju – zaključila je Šuputova.

Ustavni sud je u julu, odlučujući o zahtjevu koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi sa projektom HE na rijeci Drini, koji zajednički nastoje da sprovedu u djelu Srpska i Srbija, donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu.

Komisiji za koncesije BiH je naloženo da, u svojstvu zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke riješi sporna pitanja nastala u vezi sa dodjelom koncesija.

Prethodni članakUbijen srpski MMA borac
Naredni članakBajden sa suprugom posjetio vojnike ranjene u Avganistanu