Sukob se širi: Pogođena američka baza u Iraku, SAD uzvratile vazdušnim napadima na istok Sirije

Naoružani dron je gađao sinoć bazu Al Harir u sjevernom Iraku u kojoj se nalaze američke snage, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Britanska agencija javlja i da su se oglasila sirene za vazdušnu opasnost u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bagdadu, ali zasad nema informacijama o žrtvama.

Američke i međunarodne snage sa sjedištem u Iraku i u Siriji su posljednjih nedjelja u stanju pripravnosti usljed desetina napada na njihove baze otkako je izbio rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Odgovornost za najveći broj napada preuzela je militantna grupa “Islamski otpor u Iraku”, rekavši da su oni odgovor na američku podršku Izraelu u ratu protiv Hamasa, prenosi Tanjug.

Oglasio se i Pentagon.

Saopštio je da je Američka vojska izvela vazdušne napade na skladište oružja na istoku Sirije koju koriste iranska Revolucionarna garda (IRGC) i njene saveznice, saopštio je Pentagon.

“Ovaj precizan samoodbrambeni udar je odgovor na seriju napada na američko osoblje u Iraku i Siriji od strane pripadnika snaga IRGC-a”, naveo je američki ministar odbrane Lojd Ostin, prenosi CNN.

Dodao je da su udar izvela dva borbena aviona F-15.

Ostin je istakao da za administraciju u Vašingtonu ne postoji veći prioritet od bezbjednosti američkog osoblja.

 

Prethodni članakNEVESINJE SLAVI MITROVDAN – Najviše priznanje komandantu Druge hercegovačke lake pješadijske brigade Boru Antelju
Naredni članakDodik u Trebinju