Suecki kanal još uvijek blokiran, 321 brod na čekanju (video)

Napori da se gigantski teretni brog “Ever Given”, koji već danima blokira Suecki kanal, oslobodi doveli su danas do pomjeranja krme i kormila, ali nije poznato kada bi mogao da se preusmjeri, izjavio je predsjedavajući Uprave Sueckog kanala (SCA) Osama Rabi.

Brod, dugačak 400 metara, nasukao se dijagonalno preko južnog dijela kanala zbog jakih vjetrova rano u utorak i tako blokirao jedan od najprometnijih plovnih puteva na svijetu i poremetio globalnu trgovinu, podsjeća Rojters.

Pokušaji da se plovilo pomjeri ponovo su započeti danas, a dalji napori planirani su za večeras i sutra ujutro, rekli su tri izvora upoznata sa operacijama kanala, iako su dodali da bi moglo biti potrebno ukloniti više pijeska oko broda da bi se oslobodio.

Rabi je rekao da se nada da neće biti potrebno pribjegavati uklanjanju nekih od 18.300 kontejnera s broda radi olakšavanja tereta, ali da jaka plima i vjetrovi komplikuju napore da se oslobodi.

– Krma broda počela je da se kreće prema Suecu i to je bio pozitivan znak do 23 sata noću, ali plima je značajno pala i zaustavili smo se – rekao je Rabi novinarima.

Rabi je rekao da se brodovi koji čekaju, a ima ih 321, mogu slobodno preusmjeriti oko Rta dobre nade, što je dvije nedjelje duži put, ali još niko nije to učinio.