Stručnjaci upozoravaju na nove sojeve “Čovječanstvo će morati da nauči da živi sa koronom”

epa08777619 People walk in downtown Ljubljana, Slovenia, 27 October 2020 during strict coronavirus restrictions. Movement between municipalities has been limited since 27 October, only rare exceptions are allowed. Slovenia has declared on 19 October 2020 tightened anti- coronavirus measures, including a police curfew from 21.00 to 06.00, the closing of bar and fitness studios and the cancellation of all entertainment events, to prevent the spread of SARS CoV-2 coronavirus. EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Doktor Dejvid Nabaro, specijalni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), rekao je da će se u jednom trenutku sasvim sigurno pojaviti novi oblici korona virusa koji će uspjeti da “nadmudre” vakcine.

On je upozorio da je neophodno nastaviti da se prema virusu odnosimo bojažljivo i pažljivo, čak i u oblastima gdje je stopa vakcinacije ogromna.

– Zapravo, virus nije postao ništa manje opasan – zato i dalje držite fizičku distancu i nosite maske koliko god možete – dodao je Nabaro za britanski kanal Sky News.

– Čovečanstvo će morati da nauči da živi sa ovim virusom i da spriječi da naglo izbije i uzrokuje žarišta bolesti. Iskorjenjivanje nije razuman cilj za svijet – istakao je ovaj stručnjak.

Nabaro je akcentovao i da je najvjerovatnije da virus neće nestati, već će se javljati njegove nove varijante.

Sa ovakvim stavom saglasan je i Džon Bel, profesor medicine na Univerzitetu Oksford i člna tima koji je razvio Astra Zeneka vakcinu. On je istakao da vakcine jesu efikasne protiv indijskog soja, ali zaštita od budućih varijanti “nije zagarantovana zauvijek”.

Bel je upozorio da bi mogli da se suočimo sa “navalom novih verzija korona virusa”, ukoliko se ne pomogne siromašnim zemljama da brže vakcinišu svoje stanovništvo.

– Ova bolest je ovdje da ostane, vjerovatno zauvijek, ali mi moramo da nastavimo da se trudimo da u što većoj mjeri suzbijemo bolest širom svijeta, jer u suprotnom ćemo samo sjedeti ovdje i umaraće nas različlite varijante koje dolaze. Trenutno mislim da na horizontu nemamo nijednu varijantu koja bi pobijedila vakcinu, ali to će se sigurno dogoditi prije ili kasnije. Moramo da budemo spremni da se nosimo sa tim o zaustavimo da se pretvore u talase – rekao je on za radio BBC 4, prenosi Žena Blic.