Stranke Trojke o otvaranju pregovora: Težinu donošenja ove odluke smo iznijeli na svojim leđima

Povodom otvaranja pristupnih pregovora BiH s Evropskom unijom, zajedničkim saopštenjem oglasile su se stranke Trojke (SDP, Naša stranka, NiP).

“Otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom spada među najznačajnije političke odluke za budućnost naših građanki i građana još od sticanja nezavisnosti. Ponosni smo što smo bili ona politička snaga koja je težinu donošenja ove odluke iznijela na svojim leđima. Progres koji će uslijediti i koji će donijeti korist svim stanovnicima BiH će biti najbolja satisfakcija za odgovoran i predan rad i uloženi trud”, navode u zajedničkom saopćenju.

Ističu da nakon godina zastoja na evropskom putu i posljedičnog skepticizma, ponovo imamo evropski entuzijazam i optimizam koji je obostran kad je riječ o BiH i EU.

“To znači našu pojačanu saradnju na ispunjavanju uslova koji vode konačnom članstvu. Na tom putu Bosnu i Hercegovinu očekuju brojni izazovi, ali također politička, tehnička i finansijska podrška Evropske unije. Brojne su koristi država od otvaranja pregovora. Zemlje regiona su imale veliku korist od otvaranja pregovora, posebno u smislu bržeg i efikasnijeg povlačenja sredstava iz fondova i putem grantova koja se mjere milijardama eura”, kažu.

Rekonstrukcija željeznica, energetska efikasnost, osnaživanje poljoprivrede, digitalizacija administrativnih usluga, inkluzivno obrazovanje, osnaživanje pravosuđa, borba protiv korupcije, poboljšanje zdravstvenog sistema – samo su neki od benefita koje će naše građanke i građani osjetiti u procesu pregovora za članstvo.

“To znači da će imati sve manje razloga zbog kojih odlaze u zemlje EU, a sve više razloga za ostanak. Razlike između BiH i zemalja EU počet će ubrzano da nestaju. Također, jako je važno naglasiti da je EU budućnost zajednička budućnost svih naših građanki i građana bez obzira u kojem dijelu BiH žive i kako se izjašnjavaju. Postoji konsenzus ogromne većine da Bosnu i Hercegovinu žele vidjeti u EU. To je nesumnjivo glavna motivacija za rad na daljnjem približavanju EU svakom onom političaru kojem je interes građana na prvom mjestu”, kažu iz stranaka Trojke.

Prethodni članakSELAK: VELIKI ISKORAK ZA REPUBLIKU SRPSKU I BiH
Naredni članakPročitajte zaključke Evropskog savjeta za BiH