Strahovit pad broja turista u Budvi: Hoteli nisu ni otvoreni, puste plaže

Kako prenosi podgorički portal “Vijesti”, prazan privatni smještaj, hoteli koji nisu ni otvoreni, većina restorana koja ne radi ili ima malo gostiju, puste plaže oslikavaju Budvu na početku glavne sezone.

Zakupac plaže Mogren Robert Viola kaže da za sada sezone nema.

“Nadamo se da će što prije biti otvorene granice sa Srbijom, jer ima dosta radnika iz te države koji su kod nas sezonski angažovani. Ali, ako sezona nastavi kako je počela, radnici nam neće biti ni potrebni”, kazao je Viola, javlja Tanjug.

Jedan od ugostitelja koji godinama drži restoran uz zidine Starog grada kaže da je platio sve obaveze zakupa i poreza, ali da nema kome da otvori restoran.

“Gostiju koji su godinama bili moja klijentela nema i pitanje je kada će doći, jer granice su zatvorene, prije svega tržište Rusije je blokirano i u skorije vrijeme ti gosti neće doći. Za sada restoran još ne mogu da otvorim jer svaki dan bi za mene bio gubitak”, kaže on.

I ulice Starog grada su gotovo puste, a u prodavnice gotovo niko ne zalazi.

“Kada govorim o ovoj sezoni, najbolje je da se okrenemo sami sebi, odnosno domaćem tržištu i pokušamo da izguramo koliko god možemo. To za privatni smještaj nije lako, ali ipak vjerujem da prava ponuda uvijek nađe kupca. Definitivno da su gubici nesagledivi kao što je u cijelom svijetu. Ono što je najvažnije je da ostanemo zdravi”, rekao je jedan od vlasnika privatnog smještaja u Starom gradu.

Da Budvi slijedi jedna od najtežih ljetnjih sezona od razornog zemljotresa 1979. godine, potvrđuju i drastično mali prilivi od naplate boravišne takse.

Sekretar za finansije i v. d. direktora Uprave Petar Odžić (SDP) kazao je da su četiri puta manji prihodi nego u istom periodu prošle godine kada je naplaćeno 644.031 evra.

“Ove godine će svi izvorni prihodi turističkih organizacija biti jako pogođeni, kako boravišna taksa koja zavisi od broja turista i uspješnosti turističke sezone, tako i članski doprinosi koji se od nove izmjene zakona naplaćuju samo preduzećima koja će ostvariti dobit od turističke sezone. Turistička taksa je direktno povezana sa platežnom moći vlasnika nepokretnosti koji nisu stanovnici Budve i za očekivati je da i ovaj prihod bude manji u odnosu na prošlu godinu”, rekao je on.

Prethodni članakZaraženo petogodišnje dijete u Zadru, družilo se sa teniserima
Naredni članakTiodorović: Još nije vreme za letovanje